Published On: Uto, ožu. 27th, 2018

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta prihvatio amandmane Željane Zovko

Na  sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta usvojeni su amandmani zastupnice Željane Zovko u sklopu izvješća „o primjeni instrumenata EU-a za vanjsko financiranje.

Zovko je u  amandmanima  zatražila da se naglasi važnost vanjske financijske pomoći EU-a kao ključnog instrumenta za pružanje potpore gospodarskim reformama, kao i demokratskoj, političkoj i institucionalnoj konsolidaciji u partnerskim državama.

U kontekstu politike proširenja EU-a i nedavno objavljene Strategije za Zapadni Balkan,  naglasila je kako razina sredstava za Instrument pretpristupne pomoći (IPA II) mora odgovarati krajnjem cilju IPA-e da se implementiraju ključne političke, gospodarske i institucionalne reforme s ciljem postizanja standarda EU-a u državama Zapadnog Balkana.

Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta usvojio je ta stajališta.

Zovko je po pitanju Europskog instrumenta za susjedstvo (ENI), istaknula važnost povezanosti dostupnosti sredstava iz ENI-a s aktivnostima na području sprečavanja i rješavanja sukoba te podržavanja aktivnosti unapređenja temeljnih vrijednosti, poput demokratizacije, poštivanja ljudskih prava i vladavine prava u državama Istočnog partnerstva.

Glasovanje o ovom Izvješću, tj. o prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta, predviđeno je u travnju na sljedećoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer