Published On: Uto, ožu. 27th, 2018

Marijini obroci u Beninu: Upoznajte djecu koja dobiju barem jedan obrok u danu – kad dođu u školu!

Marijini obroci Hrvatska su humanitarna udruga koja je dio globalne organizacije Mary’s Meals i koja od 2009. godine zahvaljujući hrvatskim podupirateljima osigurava topli školski obrok na mjestu obrazovanja u nekima od najsiromašnijih zajednica na svijetu.

Trenutačno hrvatski podupiratelji osiguravaju da taj topli obrok svakodnevno primi oko 11.500 gladne djece u 14 školskih kuhinja.

Neke od tih kuhinja, točnije njih 3, nalaze se u Beninu, maloj državi u zapadnoj Africi, a od ukupno 11.500 djece koja primaju obroke njih je oko 2000 smješteno u dvije regije u Beninu.

Foto: Marijini obroci

Dvije školske kuhinje nalaze se u južnim regijama Benina i nose nazive Varaždin, Hrvatska i Dalmacija, Hrvatska, po želji podupiratelja koji su donirali sredstva za izgradnju. Treća školska kuhinja nalazi se u Birou, regiji na sjeveru Benina, i nosi naziv po Blaženom Alojziju Stepincu.

Od ukupnog broja djece koja upišu osnovnu školu samo 50% uspije završiti školu, a od toga će samo njih pola nastaviti obrazovanje u srednjoj školi.

Iz tog su razloga Marijini obroci prepoznali Benin kao zemlju u kojoj je potrebno poticati obrazovanje i od 2011. godine osiguravaju topli obrok na mjestu obrazovanja kako bi privukli djecu u učionice.

Topli obrok koji djeca u Beninu dobiju najčešće je kukuruzna kaša accassa s govedinom ili umakom od povrća.

Taj je obrok jedan od najvažnijih razloga zašto učenici dolaze u školu i nastavljaju svoje obrazovanje.

“U veljači 2018. godine članovi odbora Marijinih obroka posjetili su školske kuhinje u Beninu. Naš volonter Fran vratio se bogatiji za još jedno životno iskustvo, ali i s puno odličnih fotografija i video zapisa koje smo odlučili podijeliti kroz sljedeća 2 mjeseca s našim podupirateljima kroz kampanju “Benin – pogled izbliza”, poručuju iz Marijinih obroka.

Stoga pozivaju sve da od 26. ožujka prate njihove društvene mreže i web stranicukako bi dobili priliku upoznati djecu koja primaju tople obroke svaki dan, njihove roditelje koji hranu pripremaju i njihove učitelje koji im prenose znanje.

O Marijinim obrocima

 

Marijini obroci jednostavna su ideja koja djeluje. Organizacija osigurava jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja kako bi privukla kronično siromašnu djecu u učionice, gdje dobivaju obrazovanje koje će im u budućnosti biti izlaz iz siromaštva.

Marijini obroci hrane 1.231.171 gladne djece svakog školskog dana na četiri kontinenta, u zemljama poput Malavija, Liberije, Kenije, Sirije, Zambije, Haitija, Ugande, Južnog Sudana, Tajlanda i Indije.

Prosječan trošak prehrane jednog djeteta Marijinim obrocima kroz cijelu školsku godinu iznosi 120 kuna.

Istraživanja u Malaviju pokazuju da se u školama gdje se poslužuju Marijini obroci glad smanjuje, broj upisane djece raste, djeca redovitije pohađaju nastavu, broj ispisanih se smanjuje kao i izostanci, koncentracija na nastavi je poboljšana, rezultati su bolji, roditelji su manje zabrinuti, a djeca su sretnija.

Kampanja Marijinih obroka započela je 2002. godine kad je Magnus McFarlane-Barrow posjetio Malavi u vrijeme velike gladi i tamo upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njenog najstarijeg sina Edwarda koje su njegove ambicije u životu, on je jednostavno odgovorio: “Želio bih imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana ići u školu.”

Marijini obroci obvezuju se potrošiti najmanje 93% od svake donacije izravno za humanitarne aktivnosti. To je moguće zato što većinu posla u organizaciji obavlja vojska predanih volontera – uključujući njih više od 80.000 samo u Malaviju.

Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine do danas zahvaljujući podupirateljima iz Hrvatske brinu za 14 školskih kuhinja u Liberiji, Malaviju, Beninu i Ekvadoru, gdje svakodnevni obrok prima oko 11.500 gladne djece.

Posjetite www.marysmeals.hr za više informacija o Marijinim obrocima.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer