Odbačena Komšićeva apelacija na Zakon o prebivalištu

Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju (drugog bošnjačkog, op hms) člana Predsjedništva BiH Željka Komišića i ocijenio da su odredbe Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH iz 2015. godine u skladu s Ustavom BiH.

Odlučujući o Komšićevom zahtjevu za ocjenu kompatibilnosti određenih članova tog zakona s pojednim članovima Ustava BiH u vezi s pravom na slobodu kretanja i prebivališta, Ustavni sud je utvrdio da su osporavani članovi u skladu sa Ustavom BiH, navodi se u odluci ove pravosudne institucije objavljenoj na internet strani suda.

Ustavni sud je ukazao da je osporenim odredbama jasno reguliran širok spektar dokaza koji su razumni i objektivni za prijavu prebivališta, koji su propisani u javnom interesu i imaju legitiman cilj, kao i “dodatnih” dokaza u postupku provjere prijavljenih državljana s evidentiranim prebivalištem, a što je obveza nadležnog organa, te se jednako primjenjuju na sve građane BiH.

Ova odluka donesena je na plenarnoj sjednici održanoj elektronskim putem i bit će dostavljena podnositelju zahtjeva u roku od mjesec dana, javlja Srna.

Komšić je u zahtjevu za ocjenu uskađenosti zakona s Ustavom, koji je podnio u siječnju ove godine, naveo da su usvajanjem izmjena i dopuna predmetnog zakona nametnuti rigorozni uvjeti i onemogućena prijava prabivališta za veliki broj građana BiH, čime je posebno pogođena povratnička populacija.

Podsjetimo, Zakonom o prebivalištu, predviđeno je da osoba, da bi prijavila mjesto prebivališta, mora imati nekretninu u svom vlasništvu ili ugovor sa stanodavcem./HMS/