Published On: Uto, stu 2nd, 2021

ODABRALI I UREDILI AMAR ZUKA i DR. EMIR FILIPOVIĆ : Franjevački muzej Jajce ima novu postavku o srednjovjekovnoj Bosni

Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu je prije tri godine otvorio tri nove muzejske postavke, i to etnološku, arheološku i sakralnu. Enterijersko rješenje s postavkama nagrađeno je u dva navrata od “Collegium artisticum” u Sarajevu i od ljubljanskog zavoda za arhitekturu “Big See”.

U prostoru muzeja bilo je potrebno urediti i prostor u kojem se nalazi sarkofag posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, a radovi su sredinom listopada ove godine završeni.

“Uređenjem ovog dijela muzeja, ispričana je povijest srednjovjekovne Bosne. Naime, kada govorimo o srednjovjekovnoj Bosni, obično govorimo o banu Kulinu, kralju Tvrtku I. ili o Stjepanu Tomaševiću i njegovom pogubljenju. No, povijest srednjovjekovne Bosne je mnogo zanimljivija i bogatija”, istaknuli su iz Franjevačkog muzeja Jajce.

U tom dijelu muzeja predstavljena je srednjovjekovna Bosna o kojoj je još početkom 10. stoljeća pisao bizantski car Konstantin VII. Porfirogenet u djelu “De administrando imperio”. Od male zemlje Bosne u 10. stoljeću vremenom je nastalo kraljevstvo koje je sredinom 15. stoljeća (1463.) doživjelo svoj kraj.

Uz muzejsku zbirku o srednjovjekovnoj Bosni u pripremi je i vodič koji će govoriti o bogatoj povijesti srednjovjekovne Bosne i ljudima toga vremena.

Inače, franjevci su projekt uređenja muzejske postavke o srednjovjekovnoj Bosni realizirali prema projektu arhitekta Amara Zuke.

Tekstove za izložbu i vodič priredio je doc. dr. Emir O. Filipović, profesor povijesti srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
25 dana prije

Još jedna glupost nas Hrvata,kako se može dati uopće dozvolit tim okupatorima muslimanskim turskim da uopće pišu i govore o našim kraljevima ili im dopustit da ta pagana vjera pređe prag te uđe u naše svetinji,hitno paliti tamjan istjerat sotonske pogane iz naših svetinjaa,mrš u đžamije stoko u tor..

Mexico
Mexico
25 dana prije

NE smiju čergari odnosno turski okupatori imati ikakvog utjecaja i doticaja s našim institucijama!