Published On: Pon, lis 1st, 2018

Od sutra u funkciji pasarela na sjevernom ulazu u Mostar

Svečanost stavljanja u funkciju deniveliziranog pješačkog prelaza – pasarele, javne rasvjete na novoizgrađenom kružnom toku te rekonstruiranog parka u USRC M.H.Hujka biti će organizirana u utorak 02.10.2018.god. u 19:00 sati.

Denivelizirani pješački prelaz – pasarela služi primarno prelasku pješaka i povezivanju dviju urbanih cjelina u jednu, ali i kao reprezentativni objekt na sjevernom ulazu u Mostar koji svojim lukom ima simboličko i estetsko značenje.

Kada ulazite u Mostar iz pravca sjevera  dočekat će vas luk, visine 13,8 m i širine 32,5 m, koji asocira na mostarski Stari most. Širina hodnog dijela pasarele je 4m, rampe su u nagibina koji omogućavaju lako kretanje osoba sa invaliditetom.

Pasarela će do punog izražaja doći u narednoj fazi uređenja ovog prostora. U ovoj fazi planira se uklanjanje semafora, koji trenutno reguliraju promet na raskrsnici ulaska u naselje Zalik i USRC M.H.Hujka, te izgradnja kružnog toka, sve u skladu s Regulacijskim planom ovog lokaliteta. Kružni tok će ubrzati protok motornog prometa, jer preko četverotračne prometnice, koja će povezati dva kružna toka, neće biti pješačkog prelaza. Pješački promet će biti omogućen samo preko pasarele.

Grad Mostar je osigurao sredstva u iznosu od cca 650.000,00 KM. Sredstva su utrošena u nabavku projektne dokumentacije, realizaciju radova i usluge nadzora.

U neposrednoj blizini Pasarele je i kružni tok na kojem se ukrštaju ul.Maršala Tita i novosagrađena prometnica Avenija-Novi most.

Kružni tok je dobio suvremenu LED rasvjetu. Vrijednost investicije je 110.000,00 KM a sredstva je osigurala Vlada FBiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare