Petak, 21 lipnja, 2024

Od koga ćete kupovati struju u 2015-oj? Birajte između 24 opskrbljivača!

Must Read

Osim tri postojeće elektroprivrede, koje će i dalje dominirati tržištem, kao snabdjevači pojavljuju se neke od jakih regionalnih, ali i evropskih kompanija, prenosi Indikator.ba. Između ostalih, tu je slovenska kompanija GEN-I koja je 2014. okončala sa oko 680 miliona eura prometa. Na tržištu BiH GEN-I se pojavljivao proteklih godina kao kupac električne energije od domaćih elektroprivreda. U BiH posluje putem kćerinske firme GEN-I d.o.o. Sarajevo.

 

Slovenske elektrane

 

Slovenci su na tržištu BiH zastupljeni i sa svojom najvećom elektroenergetskom kompanijom Holdingom Slovenske elektrane (HSE), koja objedinjuje hidroelektrane i termoelektrarne te je najveći trgovac električnom energijom na veleprodajnom tržištu u Sloveniji. U BiH posluje putem kćerinskog preduzeća HSE BH d.o.o. Sarajevo.

 

Licencu za snabdjevača električnom energijom ima i Petrol BH Oil Company, poznat po lancu benzinskih stanica u BiH, ali koji u posljednje vrijeme sve više prometa ostvaruje na tržištu električne energije i na tom planu ima ambiciozne ciljeve.

 

Takođe tu je i Interenergo grupa iz Ljubljane, koja ima firmu u Sarajevu, a na tržištu BiH je prisutna duže vrijeme (izgrađena HE Novakovići na Ugru, u toku gradnja HE Medna na Sani), a dozvolu ima i slovenska Elektro energija, koja posluje putem društva u Banjoj Luci.

 

Pored njih kao snabdjevači na tržištu pojavljuju se još neke kompanije koje su proteklih godina bile prisutne kao trgovci i kupci bh. struje. To su, između ostalih Rudnap koji ima kompaniju u Banjoj Luci, kao i Energy Financing Team (EFT), koji bi prema najavama, u ovoj godini trebao završiti gradnju Termoelektrane Stanari, te se pojaviti kao značajan proizvođač električne energije u BiH. EFT, čiji je jedan osnivača Vuk Hamović, najveći je trgovac strujom u regiji, a godišnji prihod od prodaje ove kompanije premašuje dvije milijarde eura. EFT-ova kompanija u BiH ima sjedište u Bileći.

 

Hrvatska je na tržištu BiH zastupljena putem svoje najveće elektroprivredne kompanije Hrvatska elektroprivreda (HEP), a u BiH će se poslovima snabdijevanja baviti putem firme HEP-Trade doo Mostar.

 

Evropski igrači

 

Već nekoliko godina u BiH je psiutna i kompanija Proenergy Zagreb, koja ima kćerinsku kompaniju Proenergy d.o.o. Mostar sa licencom za opskrbu električnom energijom.

 

Od evropskih igrača na tržištu BiH tu su tri švicarske kompanije. AXPO Holding posluje putem firme AXPO BH d.o.o. Sarajevo. AXPO Holding je u vlasništvu kantona Northeastern Switzerland i zajedno sa partnerima opskrbljuje električnom energijom oko tri miliona ljudi.

 

Drugi švicarski snabdjevač je Alpiq, nesuđeni strateški partner Elektroprivrede BiH u gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, koji posjeduje firmu u BiH Аlpiq Energija BH d.o.o. Alpiq ima vlastite hidro i nuklearne kapacitete u Švicarskoj od 6.500 megavata i jedan je od vodećih provajdera u ovoj zemlji, ali sto tako poznat je i kao značajan međunarodni trgovac električnom energijom sa evropskim fokusom.

 

Na kraju, EZPADA, kompanija osnovana 2004. i već posluje u nekoliko evropskih zemalja, na tržištu BiH zastupljena je kroz firmu sa sjedištem u Mostaru.

 

Danska je prisutna u BiH preko Danske Commodities, međunarodne energetske trgovačke i uslužne kompanije koja je osnovana 2004. u gradu Aarhusu, a posluje na više od 30 tržišta. U BiH ima svoju kćerinsku firmu Danske Commodities d.o.o. Sarajevo. Česi su zastupljeni putem kompanije Repower, inače prisutne na centralno i istočnoevropskim tržištima, a u BiH ima kćerinsku firmu Repower Adria d.o.o. Sarajevo

 

Kao snabdjevači pojavljuju se još i Comsar Energy Trading d.o.o. Banja Luka, kompanija odranije poznata kao investiror u BiH, ali i neki drugi subjekti.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Kako je jedan Imoćanin skoro uništio hrvatske nacionalne interese

Kada se pogleda povijest, često su mali događaji imali velike posljedice. U slučaju Imotskih, jedan čovjek je gotovo uspio...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -