OBJAVLJEN SNIMAK Djeca iz BiH uz zastave Islamske države

Sirijska televizijska stanica “Al Hajat” objavila je snimak djece mudžahedina iz BiH i Sandžaka u Siriji, koja pred kamerama uče molitve pored automatskog oružja i zastave terorističke organizacije Islamska država.

Radi se o djeci islamista koji su sa svojim obiteljima otišli u džihad u Siriju poslije poziva lidera Islamske države Al Bagdadija, koji je sve pripadnike islamske vjere pozvao da se presele u Islamsku državu.

Nije poznato o čijoj se djeci radi, ali po snimku se može zaključiti da djeca nisu sa Bliskog istoka, već sa prostora Balkana. U Siriju je do sada otišlo više takvih obitelji iz BiH i Sandžaka.

Profesor Fakulteta sigurnosti u Beogradu Darko Trifunović kaže da su na snimku djeca balkanskih muslimana iz BiH i Raške koji su otišli u rat u Siriju.

– Strašno je što već 20 godina na ovom prostoru postoji mehanizam manipuliranja našom djecom. Na internetu postoje snimci djece od četiri-pet godina koja su u BiH dovođena u kamp odreda “El mudžahedin”. Ta djeca danas imaju 17, 20 godina, šta je sa njima, gdje su oni – pita Trifunović.

On kaže kako su ključna pitanja tko danas regrutira djecu i odvodi ih u Siriju i zašto se ne spriječi zloupotreba te djece.