Procurila korespondencija između ukrajinskog predsjednika Porošenka i kontroverznog milijardera Soroša

Anti-kijevska hakerska skupina CyberBerkut tvrdi kako su se domogli tajne korespondencije između ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i kontroverznog milijardera Georgea Sorošoa. Riječ je o nekoliko e-mail poruka u kojima Soroš ističe kako se zalaže za naoružavanje ukrajinske vojske od strane Zapada, ali bez kršenja sporazuma iz Minska.

Soroš također upozorava Porošenka na financijsku situaciju u Ukrajini kao i mogućnost ekonomskog sloma. “Nova Ukrajina se doslovno nalazi na rubu kolapsa zbog nedostatka valutnih rezervi u ukrajinskoj nacionalnoj banci”, poručio je Soroš u pismu Porošenku.

Rekao je da podržava Obamin stav prema Ukrajini, no smatra kako bi Washington trebao učiniti više. Kritizirao je EU ističući kako je Bruxelles pretjerano fokusiran na situaciju u Grčkoj te je pritom najavio kako je spreman izdvojiti svojih milijardu USD za pomoć Ukrajini.

Soroševo bogatstvo procjenjuje se na oko 19 milijardi USD. 30. je najbogatiji čovjek svijeta. Ukrajinom se bavi još od 1989. kada je izdvojio preko 100 milijuna USD za formiranje tamošnjih nevladinih organizacija, dvije godine prije raspada SSSR-a. Bio je angažiran i oko organizacije prosvjeda na Maidanu za vrijeme rušenja predsjednika Viktora Janukoviča.

Jasno je kako je Soroš zabrinut za situaciju u Ukrajini jer na nju gleda kao na vlastitu investiciju već više od 25 godina.