U regiji još samo BiH i Kosovo čekaju status kandidata za EU

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nedavno je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) najavio kako će Bosna i Hercegovina do kraja ove ili početkom naredne godine podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, te kako se očekuje da će najvjerovatnije BiH početkom 2017. godine dobiti i kandidatski status u EU.

To bi praktično značilo da Bosna i Hercegovina od momenta aplikacije za članstvo u EU do sticanja kandidatskog statusa “pređe put od godinu ili nešto više dana”.

Analiza Anadolu Agency (AA) pokazuje da od trenutka kada država preda zahtjev za članstvo u Europsku uniju do odluke Europskog vijeća o odobravanja statusa kandidata prođe u prosjeku dvije godine.

Taj period od oko dvije godine od predaje zahtjeva za članstvo do stjecanja kandidatskog statusa od država na Zapadnom Balkanu prošle su Crna Gora, Srbija i Makedonija.

Upravo Republici Crnoj Gori trebalo je tačno dvije godine za taj proces jer je zahtjev predala 15. prosinca 2008, a kandidatski status dobila 17. prosinca 2010. godine.

Republici Srbiji do kandidatskog statusa trebalo je dvije godine i dva mjeseca, jer je zahtjev za članstvo u EU predala je 22. prosinca 2009, a kandidatski status joj je dodijeljen 1. ožujka 2012. godine.

Istovremeno, najmanje, godinu i devet mjeseci u toj grupi država trebalo je Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji da stekne kandidacijski status. Dobila ga je 16. prosinca 2005, a zahtjev za članstvo podnijela 22. travnja 2004. godine.

Statistika ipak, pokazuje da je kandidatski status u EU moguće dobiti i znatno brže, čak, za manje od godinu dana. Primjer za to je Island koji je u rekordnom roku, od samo jedanaest mjeseci prešao put od aplikacije za članstvo koju je podnio 16. srpnja 2009, a kandidatski status dobio 17. srpnja 2010. godine.

Za samo mjesec i deset dana Island je čak nakon sticanja kandidatskog statusa otpočeo i pregovore za članstvo, ali je nepune tri godine kasnije, 13. lipnja 2013. iste zamrznuo, a 12. ožujka 2015. povukao svoju kandidaturu za EU.

Od država Zapadnog Balkana na kandidatski status najduže je čekala Republika Albanija i to pet godina i dva mjeseca. Zahtjev za članstvo Albanija je EU predala 28. aprila 2009, a kandidatski status joj je dodijeljen 24. lipnja 2014. godine.

Europska komisija je 10. listopada 2012. godine uputila Europskom vijeću preporuku za odobravanje statusa kandidata Albaniji.

Novi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon izbora na tu dužnost prije nekoliko dana najavio je kako u narednih pet godina, što znači do sredine 2019. godine neće biti novih prijema u Europsku uniju, odnosno njenog proširenja sa dosadašnjih 28 država.

U tom petogodišnjem periodu, naveo je predsjednik Europske komisije, radit će se na daljnjem procesu napretka ka članstvu u EU država kandidata u smislu otvaranja i zaključivanja poglavlja.

Od država Zapadnog Balkana jedino su Crna Gora, koja je do sada i najdalje otišla u tom procesu, i Srbija počele pregovore za članstvo u EU. Crna Gora je to uradila 29. lipnja 2012. godine, a Srbija je pregovore počela 21. siječnja 2014. godine, ali do sada nije otvorila niti jedno poglavlje. Očekuje se da to bude učinjeno do kraja godine.

Makedoniji je Europska komisija dala preporuku za početak pregovora za članstvo još 1. listopada 2009. godine, ali do sada nije ostvaren značajniji napredak u procesu pridruživanja.

Od država Zapadnog Balkana u redu za početak pregovora tako ostaju Albanija, te Bosna i Hercegovina i Kosovo, ali tek nakon što steknu kandidacijski status.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Bosne i Hercegovine i Europske unije stupio je na snagu jučer, 1. lipnja 2015. godine što je uopće preduvjet za razgovore o podnošenje aplikacije za članstvo u EU.