Objavljen roman o francuskom dragovoljcu ubijenom na Ovčari

Mladi Francuz Jean-Michael Nicolier  prijavio se kao dragovoljac za obranu Vukovara 1991. i odlučio je ostati u njemu nakon što je grad pao. Pugubljen je na Ovčari i ne zna se gdje je pokopan. O njegovom životu objavljen je romanJean ili miris smrti. Autorica Nevenka Nekić predlaže da su u čast Nicolierove žrtve neka ulica i objekt nazovu njegovim imenom.

 

Jean ili miris smrti, naziv je romana koji govori o životu i smrti mladoga francuskog dragovoljca Jean-Michaela Nicoliera koji je ubijen na Ovčari 1991. godine, a koji je danas predstavljen u Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru. Roman je predstavila autorica romana Nevenka Nekić istaknuvši da je na njemu radila godinu dana te da je za potrebe romana koristila osobna istraživanja, iskaze sa suđenja u Beogradu, pisma Nicolierove majke koja su objavljena bez ikakvih intervencija u tekst kao i isječke iz francuskih novina.

Prvi o ratnom zločinu

– Doznali smo mnogo toga o njegovu životu kao i gdje je ubijen, kada i kako je ubijen kao i tko ga je ubio. Nažalost, niti do danas se ne zna gdje je pokopano tijelo Jean-Michaela Nicoliera koji je te 91 godine napustio sigurnost Francuske i odlučio se braniti Hrvatsku iako s nama i Vukovarom nije imao nikakve veze – rekla je Nekić dodajući da je do sada o zločinu na Ovčari napisano mnogo knjiga ali i da je ovo prvi roman koji govori o tome ratnome zločinu.

Govoreći o razlozima zašto se odlučila pisati roman baš o Nicolieru, Nekić kaže da je tome razlog njegova mladost i hrabrost, nezaboravni smiješak koji je snimljen i svega nekoliko sati prije njegove smrti u vukovarskoj bolnici.

– Tada je upit novinara zašto je došao u Vukovar rekao da je tu da s Vukovarcima bude i u dobru i u zlu. Nekoliko sati poslije ubijen je na Ovčari – rekla je Nekić.

Posjet obitelji Vukovaru

Zbog svega što je Nicolier učinio za Vukovar i Hrvatsku, Nekić predlaže da neka ulica i objekt svakako ponesu ime Jean-Micheala Nicoliera kako bi zauvijek ostala sačuvana uspomena na njega i njegovu žrtvu.

Nakladnik romana je udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika koja je prošle godine organizirala i posjete obitelji Nicolier Vukovaru i na čiji je zahtjev ubijeni branitelj posmrtno odlikovan. Udruga je pokrenula i inicijativu da se Nicolierovoj majci Lylian Fouriner dodijeli mirovina, a najavljuju i skori početak snimanja dokumentarnog filma o Nicolieru koji će se snimati u Vukovaru i u Francuskoj.

more recommended stories