Srijeda, 24 travnja, 2024

Obitelj Mahmuta Bušatlije se vratila u pravoslavlje poslije 500 godina

Must Read

Ugledni beogradski ekonomist Mahmut Bušatlija potvrdio je da se vratio pravoslavlju, nakon 500 godina, koliko je njegova obitelj provela u islamskoj vjeri.

Vratio sam se korijenima nakon pet stoljeća, koliko dugo smo bili islamizirana obitelj. Ne mislim da je to nešto neobično, jer sam se vratio tamo gdje smo ranije pripadali – izjavio je ekskluzivno Bušatlija, jedan od najcjenjenijih ekonomskih stručnjaka za strane investicije u Srbiji.

Potomak Stanka Skender-bega Crnojevića i Mahmut-paše Bušatlije vratio se na Sretenje Gospodnje, 15. veljače, u pravoslavnu vjeru. On je, kako je rečeno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, na krštenju dobio ime Stanko, a taj sveti čin primio je u cetinjskoj crkvi na Ćipuru, na grobu Ivana Crnojevića.

Krštenje je obavio tajnik EUO Mitropolije crnogorsko-primorske, arhijerejski protoprezviter cetinjski otac Obren Jovanović.

Nakon krštenja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, miropomazao je Stanka. 
– Cijeli čin obavljen je u crkvici na Ćipuru, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilofije je moj kum. Inače sam bio i ostao komunista i veliki poklonik ideala francuske revolucije i pariške komune, čija je ideja slična kršćanstvu – kaže dr. Bušatlija.

U liturgijskoj besjedi na Sretenje Gospodnje, mitropolit Amfilohije je podsjetio da je Stanko Crnojević prije pet stotina godina došao kao sandžak-beg na Cetinje.

– Danas, na ovaj divni praznik, njegov potomak je primio Sveto prosvećenjije na grobu svoga praoca Ivana Crnojevića, u onom manastiru koji je podigao Ivan Crnojević. U manastiru koji je bio i ostao duhovno ognjište, svetište i prosvetilište ovoga grada i ovoga naroda. Obasjan svjetlošću, istinom i ljubavlju božjom, Mahmut se vratio svome domu, svojoj svetinji – rekao je Amfilohije.

Pašina glava uz Petra Cetinjskog

– Kao mitropolit crnogorski danas sam prvi put shvatio onaj blagoslov Svetoga Petra Cetinjskoga poslije bitke Krusima 1796. godine, kada su mu Crnogorci donijeli glavu Mahmut-paše Bušatlije.

I kada je uzeo njegovu glavu u svoje ruke, između ostalog je rekao: “Kada bi oni koji su u ovom dunjaluku znali čija je ovo glava, zaridala bi i u crno se obukli.

Ovu glavu, pod mojim prokletstvom, spremati, i da se nitko ne usudi da je skrnavi “. I od tada, do danas, glava Mahmut-paše Bušatlije se čuva u cetinjskom manastiru, pored života Svetoga Petra Cetinjskog – kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

(Vestionline)

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x