Published On: Sri, velj 26th, 2014

Pusić: Nepotreban strah da će kriza u BiH biti instrumentalizirana

BEOGRAD – Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić smatra da je nepotreban strah da će Srbija i Hrvatska instrumentalizirati krizu u BiH.

“Reagiranja su često bazirana  na onome šta se događalo devedesetih godina /20. stoaljeća/, ali sada je 2014. godina i Hrvatska je u EU, a Srbija pregovara sa Unijom. Naše pozicije su sasvim drugačije. Ako se nešto naučilo, onda je to da je apsolutno smrtonosno za sve na taj način radikalizirati odnose”, rekla je Pusić za “Politiku”.

Ona je podsjetila da su u dijelu javnosti kritizirani posjeta hrvatskog premijera Zorana Milanovića Mostaru i poziv prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i lideru SDS-a Mladenu Bosiću.

Pusić je navela da je smisao Milanovićeve posjete Mostaru bio da se spriječi da se nemiri pretvore u etničke sukobe i ocijenila kao zlonamjerno tumačenje događaja da posjetom Mostaru, a ne Sarajevu, Milanović nije demonstrirao podršku jedinstvenoj BiH i da ta posjeta predstavlja poruku da koncept “trećeg entiteta” možda i nije izgubljen.

“Nema smisla da hrvatski premijer Bošnjacima ili Srbima objašnjava da nema smisla da ulaze u etničke sukobe. Pitanje je da li ima uticaja na etničke Hrvate. Ali, ako na nekog može da ima utjecaja, onda je to ta grupacija”, rekla je Pusić.

Na konstantaciju da se u Sarajevu već duže priča o Dejtonu kao o “ludačkoj košulji”, Pusić je napomenula da je visoka predstavnica EU Catherine Ashton direktno i eksplicitno rekla da treba širi pogled i nešto efikasnije od onog što se imalo do sada i da je to osnov za raspravu u Vijeću ministara EU u ožujku.

Govoreći o protestima u Federaciji BiH, ona je navela da je sigurno da u tim demonstracijama ima politike, ali i socijalnog nezadovoljstva.


uskrs ephzhb