Published On: Sri, velj 26th, 2014

Bh. intelektualci: BiH će bez angažmana EU i SAD-a ostati kao ‘balkanska ničija zemlja’

Bosna i Hercegovina nalazi se u dubokoj krizi koja se izražava u svim segmentima društva. Uzrok krize je dugogodišnji autizam i manipulativno ponašanje političke oligarhije koja nije voljna integrirati Bosnu i Hercegovinu u europsko okruženje, izgraditi institucije pravne države i demokratskog društva – navodi se u priopćenju grupe intelektualaca, povodom aktualnih događanja u Bosni i Hercegovini.

Potpisnici priopćenja prof. dr. Mesud Sabitovićakademik prof. dr. Ljubomir Berberović, dr. Jakob Finci, prof. dr. fra Luka Markešić, prof. dr. Sadudin Musabegović, prof. dr. Ivo Tomić, dr. Ahmet Alibašić, prof. dr. Senad Softić i prof. dr. Željko Šain pozivaju na direktniji i jasniji angažman Europske unije i SAD-a na podršci reformskim procesima u Bosni i Hercegovini. Oni upozoravaju da će u suprotnom Bosna i Hercegovina biti ostavljena van europskih okvira, u nekoj vrsti balkanske ničije zemlje, predstavljat će prostor pogodan za primitivne balkanske nacionalizme, ideološke ekstremizme i organizirani kriminal, što ne može biti u interesu Europe i svijeta.

Imajući u vidu stupanj društvene krize i alarmantnost situacije, grupa intelektualaca apeliraju na Sjedinjene Američke Države i prijateljske europske države da temeljem posebnih kriterija koji uvažavaju specifični karakter bosanskohercegovačkog društva i nedavno povijesno iskustvo, imajući u vidu prioritetnu potrebu za osiguranjem dugoročne sigurnosne stabilizacije u regiji, pomognu integraciji Bosne i Hercegovine u NATO.

Oni navode da BiH ima devastirano zastarjelo i nekonkurentno gospodarstvo koe nije sposobno opstati na međunarodnom tržištu, što za posljedicu ima generiranje ogromne nezaposlenosti i socijalne nepravde.

Situaciju dodatno usložnjava nepravedni i selektivno implementirani Daytonski sporazum, koji cementira arhaičnu i anticivilizacijsku etničku podjelu društva, motivira etničku isključivost i velikodržavne pretenzije prema Bosni i Hercegovini, što predstavlja potencijalno konfliktno žarište i rizik za sigurnost regije.

Nadalje navode da bi politički i ekonomski kolaps u koje je dovedeno bh. društvo, trebalo rezultirati evolucijom političke svijesti u pravcu spoznaje o neophodnosti uspostavljanja iskrenog društvenog konsenzusa, čime bi se ostvarili uvjeti za modernizaciju društva putem implementacije europskih standarda u društveno ekonomskom sustavu Bosne i Hercegovine. To je jedini način da se ubrza proces formiranja političke volje koja može osigurati podršku javnosti neizbježnim reformama, neophodnim za restrukturiranje ekonomskog sustava i izgradnju modernih demokratskih institucija, smatraju autori priopćenja.

S obzirom na to da korupcija i nepotizam predstavljaju ključnu prepreku uspostavljanju poduzetničkog ambijenta i razvoju privatnog poslovnog sektora, oni predlažu poduzimanje konkretnih i korjenitih institucionalnih reformi.

Polazeći od aktualne situacije u BiH, grupa intelektualaca poziva građane da direktnim angažmanom povećaju svoj društveni aktivizam, odnosno da demokratskim putem vrše kontinuirani pritisak na centre političke moći, i na taj način se suoče sa zbiljom nepodnošljivih društvenih i političkih odnosa, neefikasnim ustrojstvom države BiH, sve s ciljem da bi se zaustavilo dalje rastakanje države i socijalne supstance društva, moralno propadanje i gubljenje ljudskog dostojanstva čovjeka i građanina.