Utorak, 18 lipnja, 2024

Obama osudio ubojstvo veleposlanika u Libiji

Must Read

Barack Obama je osudio ubojstva nakon prvog ubojstva američkog izaslanika u inozemstvu u više od dva desetljeća. Također je osudio ismijavanje vjerskih osjećaja drugih, ali i naglasio da “osuđuje besmisleno nasilje” i podsjetio da je veleposlanik SAD- a u Libiji J. Christopher Stevens bio “hrabar i uzorit predstavnik”. Napad se dogodio kada su nasilni prosvjedi izbili u Egiptu i Libiji jer su mediji prenijeli da internetom kruži protuislamska parodija

 

 

Libija se u srijedu ispričala Washingtonu i obećala kazniti krivce za umorstvo američkog veleposlanika u napadu na konzulat u Benghaziju, a nasilje potaknuto protuislamskim filmom osudili su američki predsjednik i drugi strani čelnici, dok Egipat traži ispriku SAD-a, prenose agencije.

TRIPOLI/WASHINGTON   Američki diplomat ubijen u Bengaziju je veleposlanik J. Christopher Stevens, javljaju agencije u srijedu o žrtvi protuameričkog nasilja u Libiji i prenose osude napada te kritiku koju je na račun vlade predsjednika Baracka Obame izrekao republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney.

Libija se u srijedu ispričala Washingtonu i obećala kazniti krivce za umorstvo američkog veleposlanika u napadu na konzulat u Benghaziju, a nasilje potaknuto protuislamskim filmom osudili su američki predsjednik i drugi strani čelnici, dok Egipat traži ispriku SAD-a, prenose agencije.

Napad na kompleks u Benghaziju u utorak navečer završio je s više žrtava nego što je prvotno objavila američka državna tajnica Hillary Clinton kada je potvrdila smrt američkog diplomata ne navodeći ime, a izvješća o okolnostima napada razlikuju se. Agencija AFP javila je da su žrtve ubijene u zgradi konzulata, a Reuters da su ubijene raketom dok su vozilom bježale na sigurno. Televizija Al Jazeera javila je da se veleposlanik ugušio dimom u požaru zgrade.

»Potvrđujemo da nitko neće izbjeći kazni«, rekao je predsjednik Libijske nacionalne skupštine Mohammed Magarief, prenijela je Al Jazeera.
Američki predsjednik Barack Obama oštro je osudio ubojstva i naredio jačanje sigurnosnih mjera američkih diplomatskih misija u svijetu nakon prvog ubojstva nekog američkog izaslanika u inozemstvu u više od dva desetljeća, piše dnevnik The New York Times.

Magarief se ispričao Sjedinjenim Državama za smrt veleposlanika J. Christophera Stevensa i trojice drugih  djelatnika, kojih identitet nije obznanjen i najavio da će »svi stranci u Libiji biti zaštićeni«.
Obama je osudio ismijavanje vjerskih osjećaja drugih, ali i naglasio da »osuđuje besmisleno nasilje« i podsjetio da je Stevens  »hrabar i uzorit predstavnik SAD-a«.

Stevens, koji je govorio i arapski jezik, bio je veteran američkih diplomatskih misija u Libiji. Služio je tijekom ustanka protiv bivšeg vođe Muammara Gaddafija i libijski pobunjenici jako su ga cijenili, piše NYT.
Napad izveden na godišnjicu terorističkih napada al Qaede na SAD 11. rujna, ukazali su na ranjivost američkih dužnosnika u vrijeme dubokih promjena u arapskom svijetu. Dogodio se kada su nasilni prosvjedi izbili u Egiptu i Libiji jer su mediji prenijeli da  internetom kruži film »Nedužnost muslimana«.

Film je na YouTube postavio Sam Bacile, 52-godišnji Amerikanac izraelskog podrijetla koji je prikupio 5 milijuna dolara od 100 židovskih donatora za snimanje filma. »Islam je rak«, prenosi The Wall Street Journal Bacileov citat.

Film počinje snimkama egipatskih sigurnosnih snaga koje mirno gledaju muslimansku pljačku i spaljivanje domova egipatskih kršćana. Slijede karikaturalne scene proroka Muhameda prikazanog kao nezakonito dijete, kao klaun, ženskar, homoseksualac, zlostavljač djece i gramziv, krvožedni zločinac.

Video se proširio kad ga je kontroverzni pastor Terry Jones s Floride počeo promicati i samozvano 11. rujna proglasio »Međunarodnim Sudnjim danom Muhameda«.
Jones je u utorak objavio da je film »američke produkcije, ali nije mu svrha napadati muslimane već pokazati koliko je razorna islamska ideologija«. Upravo napadi na veleposlanstvo i konzulat pokazuju da muslimani »ne trpe ništa osim Muhameda«, a islam je »potpuno razočaranje«, citira Jonesa NYT.

Jones je smrtonosne napade u Afganisntanu potaknuo 2010., i 2011., kada je zaprijetio spaljivanjem primjeraka Kurana.
Napad uz Benghaziju prvi je tako silovit na strana predstavništva od pada režima Muammara Gaddafija. Nove libijske vlasti trude se izgraditi učinkovitu policiju i kontrolirati oružje koje je poplavilo regiju od izbijanja pobune i smatra se da su lokalne islamističke skupine upravo u tom sigurnosnom vakuumu pronašle plodno tlo za svoje napade. Neka izvješća govore da je napad izvela jedna od takvih skupina Ansar-al Sharia.

U Egiptu je glasnogovornik Muslimanske braće, glavne islamističke skupine koja stoji iz prvog izabranog predsjednika Mohameda Morsija, pozvao SAD da se »formalno ispriča« za »luđake« koji su postavili film na internet, prenosi dnevnik Al Ahram.

Glasnogovornik je osudio nasilje svojih sunarodnjaka i rekao da bi egipatski narod trebao »civilizirano prosvjedovati«, jer će sve njihove nasilne radnje oni »koji mrze islam uporabiti da ocrne ugled Egipta i muslimana«.

Američko veleposlanstvo u Egiptu objavilo je iza podneva izjavu kojom očito cilja na Jonesa.

»Veleposlanstvo SAD-a u Kairu osuđuje stalne napore zabludjelih pojedinaca da vrijeđaju vjerske osjećaje muslimana (…) i vjernika svih drugih vjera«, reklo je.
Osude ubojstva američkog diplomatskog osoblja i poziv na kažnjavanje krivaca izrekli su glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, a Vatikan je osudio i provociranje muslimana

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -