Published On: Sri, ruj 12th, 2012

Čović: Prijedlog dva HDZ-a podržavaju svi osim SDA

Predsjednici SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnost BiH, ali ne i SDA, na današnjem sastanku s predstavnicima EU potvrdili su da je usuglašen prijedlog dva HDZ-a u vezi s konstituiranjem Doma naroda parlamenta BiH u okviru ustavnih izmjena koje prate provođenje odluke “Sejdić – Finci”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, /lider HDZ-a 1990 Božo/ Ljubić i ja smo rekli da prihvaćamo asimetrično rješenje, odnosno volju predstavnika srpskih političkih stranaka koji traže izravan izbor. Što se hrvatske strane tiče, taj izbor može biti i izravan, ali ne s jednom izbornom jedinicom u Federaciji BiH, što više nikada nećemo dopustiti”, rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

On je istakao da se Hrvati nikada više neće pomiriti s mogućnošću da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH, kao i da netko drugi u Federaciji u ime hrvatskog ili srpskog naroda bira delegate u Dom naroda.

“Vjerujem da, dok traje kampanja za lokalne izbore u BiH, nema ništa od daljih razgovora na ovoj razini”, naveo je Čović.

U Sarajevu je održan sastanak na visokoj razini predstavnika EU, institucija BiH i političkih lidera o procjeni napretka, da bi se ocijenilo što je urađeno od prvog sastanka dijaloga na visokoj razini održanog u Bruxellesu 27. lipnja u vezi s ispunjavanjem uvjeta iz “Mape puta”.( Srna)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare