Published On: Sun, Oct 4th, 2015

Obama izrazio sućut i čeka rezultate istrage o bombardiranju

Američki predsjednik Barack Obama izražava “najdublju sućut” i čeka rezultate pune istrage u vezi sa zračnim udarima u Kunduzu u Afganistanu, kada je 19 ljudi poginulo, većinom liječnika francuske humanitarne organizacije Liječnici bez granica (MSF), javio je jutros britanski BBC.
Pošto je američka vojska priopćila da je “možda ciljanje talibana u sjevernom afganistanskom gradu izazvalo kolateralnu štetu”, Obama je izrazio najdublju sućut i naveo da očekuje “puno pobrojavanje činjenica” te da će “onda donijeti definitivnu odluku”.
Pošto je jučer najmanje 12 zaposlenika MSF ubijeno zajedno sa sedam pacijenata, od kojih troje djece, a 37 je ozlijeđeno, među kojima 19 liječničkog i bolničkog osoblja u “incidentu”, Ujedinjeni narodi su  napade okaraketrizirale kao “neoprostive, možda čak i kriminal “, dok glavni tajnik Ban Ki Mun poziva na temeljitu i nepristranu istragu, navodi BBC.
AP dodaje da konfuzija vlada kada je riječ o bombardiranju bolnice u Kunduzu i da ostaje nejasno tko je točno bombardirao bolnicu koju vodi MSF.
Predsjednica MSF Mejni Nikolaj opisala je incident kao “gnjusno i teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava” i ukazala da “sve indicije trenutno ukazuju na bombardiranju koje provode međunarodne koalicijske snage”.
Bolnica u Kunduzu teško je oštećena u nizu zračnih udara u trajanju više od sat vremena u noći između petka i subote, u dva sata po lokalnom vremenu.