Published On: Fri, Jul 1st, 2016

Nožica: Prvi put na sudu da pripadnik jedne vojske vještači o pripadniku njemu neprijateljske vojske

Na suđenju Mili Puljiću za zločine počinjene u Mostaru, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priložilo je set materijalnih dokaza.

Tužiteljica Remzija Smailagić je među materijalnim dokazima priložila fotografije logora Heliodrom i zapovijed za otpust na rad ratnih zarobljenika.

Tužiteljstvo je priložilo i niz dokumenata iz Haškog tribunala, koje je Puljićeva obrana ocijenila kao nerelevantne, neautentične i nezakonite.

Braniteljica Senka Nožica je kazala da autentičnost spisa o izvođenju na radove zatvorenika nije dokazana samo zato što su ti dokumenti pribavljeni iz Haaga.

Popis o izvođenju zatvorenika na radove s potpisom optuženog Puljića, po mišljenju obrane, naknadno je sastavljen.

Obrana se također osvrnula i na nalaz vještaka, koji je po nalogu Tužiteljstva iznio svoj stav o zoni odgovornosti optuženog.

– Prvi put se desilo na jednom sudu da pripadnik jedne vojske vještači o pripadniku njemu u tom periodu neprijateljske vojske – rekla je Nožica.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Darka Samardžića, Smajilagić je kazala da ne zna autore spornih dokumenata.

Tužiteljstvo BiH tereti Puljića, kao zapovjednika Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za odvođenje zatvorenika iz Heliodroma na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, što je rezultiralo smrću više osoba.

Suđenje se nastavlja 13. srpnja, prenosi BIRN – Justice Report.