Published On: Fri, Jul 1st, 2016

OBAMA: Balkanu još prijete ekstremisti!

Djela nasilnih ekstremista i aktivnosti onih koji vrše opstrukcije Daytona i dalje predstavljaju posebnu i neuobičajenu prijetnju na zapadnom Balkanu, u pogledu nacionalne sigurnosti i interesa Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u odluci predsjednika SAD Baraka Obame (Barack), koju je potpisao 21. lipnja ove godine, otkriva “Dnevni avaz”.

Bushova odluka

Obama je prošlog tjedna obavijestio američki Kongres da je produžio izvršnu odluku kojom je na zapadnom Balkanu, uključujući posebno BiH, Makedoniju i Kosovo, proglašeno stanje nacionalne uzbune, a koju je na jučerašnji dan 2001. godine donio bivši predsjednik George Bush.

– Prijetnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu ili financiraju ekstremističko nasilje u Makedoniji i na drugim mjestima na zapadnom Balkanu, ili u opstrukcijama provođenja Daytonskog mirovnog sporazuma i rezolucije UN-a na Kosovu nije otklonjena – naveo je Obama u svojoj odluci.

Njome je nakon 15 godina produženo važenje mjera koje su SAD 2001. godine poduzele donoseći odredbe o sankcijama za pojedince i organizacije iz naše regije, ponajviše iz BiH.

Na osnovu te Bušove odredbe formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno sarađivati te kojima se u SAD blokiraju imovina i novčane transakcije. Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvata i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koji djeluje u sklopu američkog ministarstva financija.

Ažurirana lista

Početkom godine objavljena je ažurirana lista na kojoj su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić. Tu su, također, Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica i Milan Simić.

Zanimljivo je da je na spisku i jedna vladajuća stranka iz BiH, i to Srpska demokratska stranka (SDS). Na listi se iz BiH još nalaze Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić… Kao i prije, na listi se nalaze osumnjičeni za organizirani kriminal Naser Keljmendi te njegova dva sina Besnik i Liridon.

Traje duže od 15 godina!

Obama je ranije donosio odluke o produžetku važenja sankcija za osobe s Balkana koje su na crnoj listi. Prema američkim zakonima, ako ne donese ovakvu odluku o produženju i za predsjedničku odredbu, automatski bi prestalo važenje i same liste. U ovom slučaju je poseban značaj, jer se odluka produžava do daljnje, i to 15 godina nakon što je donesena. Obamina odluka objavljena je u službenom glasniku američkog Kongresa 21. lipnja 2016. /HMS/