Published On: Fri, Jul 1st, 2016

UGODNO ILI NEUGODNO? Kukića je ukupan broj Hrvata u BiH iznenadio

Rezultati popisa stanovništva koji su objavljeni danas su već zastarjeli, kazao je za N1 Slavo Kukić, doktor socioloških nauka i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

BiH je od popisa, koji je proveden 2013. godine, do sad napustilo 100.000 ljudi što bitno mijenja demografsku sliku koja je danas predočena, ocijenio je profesor.

Kukić smatra da popis neće promijeniti participaciju u vlasti konstitutivnih naroda.

“Ustav BiH izričito kaže da su konstitutivni narodi u BiH Bošnjaci, Srbi i Hrvati i nigdje se ne navodi postotak kojim bi se ta konstitutivnost održala”.

Otkrio je i da su ga neki podaci poprilično iznenadili, s obzirom na procjene koje je imao.

“Poprilično je optimističan ukupan broj Hrvata od 15 posto. Mislio sam da je pad ukupnog broja Hrvata, u odnosu na popis iz 1991. godine (17 posto), radikalniji.

Iznenadio me je broj ostalih. Nisam očekivao da će ih biti ovoliko. Radi se o ljudima koji su po etničkom porijeklu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, a ne žele se tako izjasniti nego kao građani.

Deprimirajući podaci se odnose na dosege etničkog čišćenja stanovništva jer prema podacima u FBiH živi više od 90 posto Bošnjaka i Hrvata, dok u RS živi preko 80 posto Srba”, kazao je za N1 i istakao da su podaci popisa zapravo slika i prilika što je ova zemlja prolazila u prvoj polovici 90-ih, ali i nakon toga.