Srijeda, 29 svibnja, 2024

Novinarstvo u Sjevernoj Koreji, ovaj Čapljini…

Must Read

Novinarstvo je jedno od onih zanimanja za koje mnogi misle da je lako i da se njime može baviti svatko. I apsolutno su u pravu jer je to profesija koja zahtijeva najviše dobre volje,  želje za istraživanjem odnosno traganjem za istinom. Znanje je o struci, naravno, poželjno kao i svako dodatno znanje. No sama srž novinarstva, želja za istraživanjem, za istinom, nalazi se u svima nama. Svjedoci smo kako u svijetu pa tako i kod nas je sve više (lokalnih) portala čija je svrha informiranje (lokalnog) stanovništva o društveno-političkim, sportskim i kulturnim događanjima na (geo) području koje pokrivaju mada često znaju izaći iz tih okvira. Danas svi bruje o  hibridnom ratu, „fake“ vijestima i sličnim pojavama koje običnom laiku zvuče kao neka teorija zavjere, nešto nepojmljivo ili u jednu ruku nerazumno. Kod mene doma ne prođe dan da me baba ne u pita što je taj „majnstrim“(mainstream).  I ona, onako stara ali i dalje „bistra“, razumije da se nešto događa sa „svijetom“ i nama. Kroz priču vidim da je svjesna da smo upali u globalnu rupu u kojoj interni i eksterni čimbenici preko svojih instrumenata grade neki novi „svijet“, poredak i pravila. I moja baba zna  da su novinarstvo i mediji danas jedna vrsta „oružja“ s kojim se ostvaruju određeni interesi. Vođeni tim naši „politički oci“su shvatili da je za ostvarivanje političkih ciljeva potrebna medijska mašinerija. Tako na području općine Čapljina postoji par portala i svaki od njih je režimski odnosno poltronski glasnik svoje stranke. Sve stranke su se rasporedile i imaju svoje glasnike preko kojih se dolazi do svojih potencijalnih glasača i pristaša. Sve hrvatske stranke u Čapljini imaju svoj portal, izuzev HDZ 1990 Čapljina, pretpostavljam jer su lijeni i općenito nezainteresirani za događanja u Čapljini. Nažalost. Treba napomenuti da su oni često u „informativnoj i interesnoj fuziji“ s čapljinskim HSP-om. Također treba napomenuti da je sve ovo kao neka javna tajna i da ti portali djeluju u pravilu kao latentni igrači svojih političkih doajena.

Godinama gledam kako se svi ti portali  preko svojih vijesti služe raznim difamacijama i obmanama čapljinske javnosti, naravno u cilju ostvarivanja svojih interesa i ciljeva što je jasno i logično no u svemu uvijek postoje neka pravila i granice. Granica ne samo da je pređena već  „spaljena“ sa viješću u kojoj je jedna osoba obrisana, ne izrezana, obrisana u potpunosti sa fotografije prilikom jednog irelevantnog informativnog članka. Ta osoba se može nekome sviđati ili ne ali brisanje je nešto što mi liči na neka nedemokratska društva a mi se kunemo u nešto sasvim drugačije. Kakvu poruku nosi novinar brisanjem osobe s fotografije ? Pitanje je odakle dolazi ta potreba  za brisanjem osobe. Pitam se je li možda naše društvo i novinarstvo sjevernokorejizirano !? Vjerovatno, jer obmane, difamacije, dodvoravanje, medijsko izgrađivanje kulta ličnosti istaknutih pojedinaca je dio čapljinskog novinarstva. Ne tvrdim da smo izolirani slučaj i da toga nema nigdje (S.Koreja) ali vjerujem da većina u Čapljini ove pojave ne smatra normalnim. Valjda se ne varam.

Stoga moram izraziti ovom prilikom žaljenje jer novinarstvo kao moja profesija u mom gradu, u mojoj Čapljini je na izdisaju samo je to sviju strah reći na glas ! Dok o tome razmišljam u sebi pjevušim : Gdje je nestao čovjek… ?

Napomena: Tekst je pismo čitatelja. Naše režimske službe već tragaju za njim

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -