Published On: Čet, lis 27th, 2016

NOVI PROBLEMI ZA SRBIJU: Otvaranje poglavlja 31 blokira trećina članica EU


Čak trećina članica Europske unije blokira nastavak procedure oko otvaranja poglavlja 31 sa Srbijom.
To poglavlje se odnosi na vanjsku politiku i sigurnost, a među zemljama članicama koje blokiraju Srbiju su: Njemačka, Velika Britanija, Češka, Mađarska, Bugarska, Poljska i Rumunjska.
Iako je Bruxelles završio nacrt izvješća sa screeninga za ovo poglavlje još u siječnju ove godine, on je i dalje na usaglašavanju kod članica EU, od kojih njih desetak još nije dalo “zeleno svjetlo” za usvajanje ovog dokumenta.
Od Srbije se, između ostalog, očekuje da bude aktivnija u usuglašavanju svoje politike s EU i da poveća postotak usuglašenosti sa deklaracijama i rezolucijama Bruxellesa prema trećim zemljama, a koji godinama opada.
Tijekom prošle i pretprošle godine Srbija nije podržala ukupno 30 dokumenata EU, što je skoro polovica deklaracija koje je Bruxelles pripremio. U 2015, od 40 dokumenata Srbija je odbila 13, a godinu ranije, od 35 nije usaglašeno 17 dokumenata
Prošle godine Srbija je odbila Bruxelles u svih 10 slučajeva koji su se odnosili na Ukrajinu i Rusiju, uključujući uvođenje sankcija Moskvi do osude aneksije Krima. Srbija se nije usuglasila ni s rezolucijama o sankcijama protiv pobunjeničkih vođa samoproglašene Pridnjestrovske Moldavske Republike i restriktivnim mjerama Zimbabveu i Bosni i Hercegovini.
Možda najzanimljiviji slučaj neusuglašavanja s odlukama EU je deklaracija europske šefice diplomacije Federike Mogerini i generalnog sekretara Vijeća Europe o obilježavanju Svjetskog dana protiv smrtne kazne, koju je Srbija ukinula. U deklaraciji se izravno osuđuje praksa smrtnih kazni u Bjelorusiji kao jedinom slučaju na Starom kontinentu. Osim Srbije, s tom se izjavom nisu usuglasile još jedino Armenija, Gruzija i Azerbajdžan.
(Izvor: Slobodna Bosna/Agencije)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>