NOVI POKRET Camover – gerila protiv nadzornih kamera

Novi gerilski pokret locira i uništava CCTV nadzorne kamere. Pod nazivom ‘Project Camover’ već neko vrijeme djeluje u Europi, a prešao je Atlantik i pustio korijenje na zapadnoj obali SAD-a
 
Sve je započelo u Berlinu, gdje su njemački anarhisti pod sloganom ‘Freiheit stirbt mit Sicherheit’ (‘Sloboda umire sa sigurnošću’) – djelujući pojedinačno i u grupama, odjeveni u crno i maskirani, pod okriljem noći – počeli onesposobljavati nadzorne kamere.
Akciju su nazvali ‘Project Camover’, a svoje podvige su popratili objavom fotografija i videouradaka te ohrabrivanjem drugih uz poziv na natjecanje.
U izjavi za Guardian anonimni izvor iz Camovera je rekao: ‘Iako to zovemo igrom, naše su namjere ozbiljne: cilj nam je uništenje što većeg broja kamera i utjecaj na videonadzor u našim gradovima. Mišljenja smo da naš videopoziv na tu igru može motivirati pasivne promatrače da nam se pridruže.’
Jedino što je potrebno potencijalnim igračima je smišljanje imena koje treba započinjati riječima ‘Brigade’ ili ‘Command’, a završavati imenom neke povijesne osobe, regrutiranje istomišljenika te dobra volja za vandaliziranjem kamera.
Sva sredstva su dopuštena – razbijanje, demontiranje, sječa kablova, prskanje leća bojom – a bonus bodove je moguće zaraditi ukoliko se pronađe još koji kreativniji način onesposobljavanja. Naravno, sve treba popratiti fotografijama ili videosnimkama koje se šalju na Camoverove stranice.
Project Camover se brzo proširio iz Njemačke i na druge europske zemlje (Finska, Grčka), a nedavno se pojavila i američka ‘Barefoot Bandit Brigade’, koja tvrdi da je onesposobila 17 nadzornih kamera u regiji Puget Sound.
Uz opsežnu fotoevidenciju pothvata izdali su i priopćenje u kojem kažu da je njihovo djelo konkretna sabotaža protiv sustava nadzora i kontrole ljudi, dodajući da je akcija izvedena i iz solidarnosti prema američkim anarhistima koji su trenutno u federalnom pritvoru bez optužnice zbog odbijanja suradnje s federalnim sudom.
Na pitanje ne troše li novac poreznih obveznika uludo budući da će uništene kamere ionako biti zamijenjene, Camoverov izvor odgovara: ‘Nije li upravo država ta koja uludo troši novac svojih građana budući da će instalirati nove kamere koje će opet neizbježno biti uništene.’
Pogledajte video: