Published On: Sri, lis 18th, 2017

Novi nemiri u Srbiji: Opozicija zahtijeva poštene lokalne izbore u srpskom glavnom gradu

BAlkan Insight u nedavnom članku izvještava o stavovima opozicije o stanju na beogradskim izborima.
Saša Janković, čelnik opozicijskog pokreta Slobodni građani Srbije i bivši kandidat na predsjedničkim izborima, pozvao je građane, nevladine organizacije, političke stranke i sindikate da se pridruže prosvjedu u Beogradu u petak “za prava građana na poštene i slobodne izbore”. Janković je optužio vladajuću Srpsku naprednu stranku za planiranje “izborne prevare” na izborima u Beogradu sljedeće godine.
Nejasni porast
Kako bi podupro tu tvrdnju, rekao je da se broj registriranih glasača u beogradskim općinama Vračar i Zvezdara sumnjivo povećao, tvrdeći da se pobornici Napredne stranke iz drugih gradova registriraju u Beogradu. Ministar unutarnjih poslova i visoki dužnosnik Napredne stranke Nebojša Stefanović demantirao je da je ta tvrdnja “zlonamjerna” i dodao da se broj ljudi u glavnom gradu “statistički povećava u svakom pogledu”.
Jankovićev najavljeni prosvjed u petak nazvan je “Za izbore bez fantomske maske” – čime aludira na kontroverzni incident u gradskom okrugu Savamala u travnju 2016. godine, kada je maskirani muškarac uništavao zgrade kako bi napravio put za izgradnju i adaptaciju nekretnina o kojoj se uvelike raspravljalo.
Razmišljanja i izjave
Bivši srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao je da se slaže s Jankovićem o zajedničkoj popisu “zahtjeva za izbore” koji će se čitati tijekom prosvjeda te potvrdio da će on osobno doći na prosvjed.
Dodao je da se aktivisti bore za poštene i civilizirane izborne uvjete. Čelnik opozicijske Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je i da će njegova stranka poduprijeti prosvjed. Napravio je i pokret “Protiv diktature”, koji je najpoznatiji po organiziranom masovnom prosvjedu u travnju protiv predsjednika Aleksandra Vučića.
Izbori u Beogradu održat će se u proljeće sljedeće godine. Trenutnu vladajuću koaliciju u glavnome gradu vodi Napredna stranka sa Socijalističkom strankom Srbije i drugim manjim strankama. Šanse da će se opozicijske stranke ujediniti u  jedan blok u međuvremenu se smanjile, otkad su pokret Slobodni građani i Demokratska stranka prekinuli službenu suradnju.
0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x