Published On: Sri, lis 18th, 2017

Pokret obnove Kraljevine Srbije želi vratiti kralja i stvoriti modernu europsku monarhiju

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), kojemu je svrha uspostaviti monarhiju, održao je u Beogradu izbornu skupštinu, a za predsjednika je izabran zastupnik u Skupštini Srbije Žika Gojković.

Od osnutka 17. srpnja u tri mjeseca formirano je više od 70 gradskih i općinskih odbora POKS-a diljem Srbije, a posljednjih desetak dana prikupljeno je 12.600 potpisa za POKS. Na izbornoj skupštini sudjelovalo je i glasalo više od 1.200 delegata.

Moderna europska kraljevina

Mirko Čikiriz, jedan od osnivača POKS-a, rekao je da je njihov cilj da Srbija bude “moderna europska kraljevina poput Danske, Švedske, Nizozemske, Velike Britanije i Španjolske”.

“POKS će rehabilitirati pretke, ispraviti (povijesne) nepravde i od Srbije napraviti modernu europsku kraljevinu”, rekao je Čikiriz  na izbornoj skupštini POKS u centru “Sava” u Beogradu.

Himna Srbije u kojoj se spominju kralj, Bog i pravda ljepša je od himne “o sužnjima koje mori glad”, dodao je.

Kapa pod koju stanu svi

Član Krunskog vijeća i akademik SANU Matija Bećković ocijenio je da bi “i u monarhiji vladali oni koji vladaju danas, ako ih narod izabere”, te da bi “kralj bio kapa pod koju stanu svi”, a uvjeren je da bi uvođenje monarhije podržale i nacionalne manjine.

Osnivač i novoizabrani predsjednik POKS-a Žika Gojković poručio je da “neće gajiti kult vođe, pa ni kult prijestolonasljednika” već “kult monarhije i kraljevine”. Ocijenio je da je promjena društvenog uređenja iz republike u monarhiju “promjena sustava vrijednosti”.

Protivnici monarhije

Gojković, koji je zastupnički mandat u parlamentu Srbije dobio sudjelujući na izbornoj listi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), uvjeren je da bi se danas 70 posto ljudi izjasnilo protiv monarhije “jer nisu imali prilike čuti drugu stranu povijesti”.

U Skupštini Srbije Gojković je jedini zastupnik POKS-a koji ima i tri zastupnika u Skupštini Vojvodine, također na listi SNS-a, te oko 100 vijećnika u skupštinama općina u Srbiji.

Gojković tvrdi da POKS s  naprednjacima i njihovim vođom, aktualnim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, “odlično surađuje”.

Pokretu obnove Kraljevine Srbije pristupila je Demokršćanska stranka Srbije (DHSS) čija je predsjednica Olgica Batić, kći nekadašnjeg ministra pravde u vladi Zorana Đinđića odvjetnika Vladana Batića, osnivača DHSS-a.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x