Published On: Thu, Jul 16th, 2020

NOVE MJERE Produžili dane samoizolacije

Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti odlučilo je sinoć da samoizolacija za kontakte oboljelih od koronavirusa traje 21 dan.

Ovo tijelo je, na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, odlučilo da izmijeni naredbe Ministarstva zdravlja koje se odnose na karantenu i samoizolaciju osoba koje su bile ili se sumnja da su bile u kontaktu s osobama oboljelim od virusa ili sa osobama za koje postoji sumnja da su oboljele od ove bolesti, priopćeno je iz Vlade Crne Gore.

Navodi se da je samoizolacija do ozdravljenja, a najmanje 21 dan, određena i onima koji imaju pozitivan rezultat PCR test na novi korona virus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti.

U priopćenju se dodaje da na snazi ostaje i mjera obveznog smještaja u karantenu ili samoizolaciju crnogorskih državljana i rezidenata Crne Gore koji dolaze iz država sa kojima nije dozvoljeno odvijanje međunarodnog putničkog prometa, u skladu sa propisanim epidemiološkim kriterijumima, u trajanju od 14 dana, na osnovu rješenja Sanitarne inspekcije, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima kovid-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore.