Published On: Čet, srp 16th, 2020

TAJNI SVIJET HRVATSKIH POLITIČARA! Ovo o Plenkoviću rijetki znaju: Mogli bi se iznenaditi… | Dnevno.hr

Omiljeni restoran hrvatskih političara – glas je to koji prati zagrebački Baltazar u kojem je premijer Andrej Plenković okupio svoje suradnike s kojima će formirati vladajuću većinu nakon pobjede na parlamentarnim izborima. Oni upućeni u Plenkovićeve gurmanske sklonosti tvrde kako je šef Vlade veliki ljubitelj tradicionalnih mesnih jela, a rado poseže i za punjenom paprikom, koja je navodno jedna od njegovih omiljenih ljetnih namirnica.

Zanimljivo, iako s mora, Plenković nije veliki ljubitelj ribe, upravo suprotno. On je tip koji uživa u mesnim specijalitetima. Luksuzne restorane preferira i predsjednik Zoran Milanović, a najradije svrati do Tača u kojem rado sjedne u svoj separe. Iako je njegova supruga Sanja Musić Milanović velika zagovornica zdrave prehrane, Milanović je navodno po tom pitanju prilično nestašan pa se nerijetko počasti i nekim nezdravim obrocima, a da priča bude ironična, predsjednik teško odoljeva kruhu. Restorani nisu nepoznanica ni nekadašnjoj ministrici Martini Dalić koja se u zagrebačkom Fotiću sastajala s družinom s kojom je kreirala čuveni lex Agrokor. Bivši je premijer Sanader rado je zalazio u Marcellin, gdje se sastajao i sa šefom Uprave MOL-a Zsoltom Hernandijem. Bivši ministar turizma Darko Lorencin rado je u mandatu svraćao u pulski restoran Batelina, u kojem su mu društvo znale praviti i nepoznate dame. Jedan je ovo od omiljenih restorana bivšeg ministra što ne treba čuditi s obzirom na luksuznu ponudu koju isti nudi. Obrok u ovom objektu nije jeftin, a Lorencin tamo često naručuje škampe te skupa vina.

Kada su u pitanju restorani, čista suprotnost Milanovićevoj ekipi jest general Rojs. On meso ne odbija, a najradije ga konzumira u Okrugljaku. Iz političke ere umirovljenog generala, konobari ovog kultnog zagrebačkog restorana pamte prave pijanke i zabave do dugo u noć, koje dakako nisu mogle proći bez ovećih napojnica. Da voli kuhati, prvi čovjek metropole Milan Bandić počesto ističe, a kada ne kuha tada kumove i prijatelje povede u restoran Kamanjo.

Kafane u po cijeloj Hrvatskoj rado obilazi i Stipe Mesić. A, u rodnoj Orahovici rado zađe na Ergovićevo imanje gdje se druži s moćnicima uz pokoju bocu vina više. U svojem kraju ima i gospođu koja samo za njega spravlja sireve te ih redovito dostavlja na adresu bivšeg predsjednika. Mesić voli i birtije po Jadranu gdje omasti brke u skupim ribama…