Uslijed pogoršane epidemiološke situacije i smanjenog broja kreveta za oboljele od koronavirusa, svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH je naloženo proširenje kapaciteta za pacijente zaražene koronavirusom. Krizni stožer Ministarstva zdravstva Federacije BiH održao je izvanrednu sjednicu na kojoj su donesene odluke o uvođenju novih mjera, javlja Klix.ba. Nove mjere se u najvećem dijelu tiču zdravstvenog sektora, […]

" />
Published On: Pon, lis 26th, 2020

Nove mjere kriznog stožera: Zaštitne maske obvezne na otvorenom u cijeloj Federaciji BiH

Uslijed pogoršane epidemiološke situacije i smanjenog broja kreveta za oboljele od koronavirusa, svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH je naloženo proširenje kapaciteta za pacijente zaražene koronavirusom.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Federacije BiH održao je izvanrednu sjednicu na kojoj su donesene odluke o uvođenju novih mjera, javlja Klix.ba.

Nove mjere se u najvećem dijelu tiču zdravstvenog sektora, a jedna naredba odnosi se na sve građane FBiH, a to je obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom na teritoriju cijele FBiH.

Uslijed pogoršane epidemiološke situacije i smanjenog broja kreveta za oboljele od koronavirusa, svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH je naloženo proširenje kapaciteta za pacijente zaražene koronavirusom.

Dakle, prema tom zahtjevu, svaka bolnica i klinički centar u FBiH morat će jedan dio svojih kapaciteta preusmjeriti isključivo na liječenje zaraženih pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

Klix.ba piše da se u FBiH uvodi i nova vrsta testiranja – antigensko koje će ubrzati rezultate testova i tako brže sprječavati širenje virusa.

Prema dostupnim informacijama, riječ je o pouzdanim testovima pomoću kojih se otkriva prisutnost antigena, odnosno samog virusa u kratkom vremenskom periodu. Način uzimanja uzorka je sličan kao kod PCR testa.

Brzi antigenski testovi često se koriste u dijagnosticiranju respiratornih patogena, među kojima su gripa i RSV virusi. Razlika u odnosu na PCR je u činjenici da brzi test otkriva virus samo ako postoji u velikim količinama, za razliku od PCR testa koji je osjetljiviji na male količine virusa.

Svi detalji novih mjera i naredbi bit će poznati u 13:30 sati kada je zakazana konferencija za medije Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.