Published On: Pon, ruj 19th, 2016

Nove informacije: U Mostaru preminulo pet beba?

Javnost je uznemirila informacija da su u Mostaru u manje od mjesec dana preminule tri bebe.

Roditelji imaju jasan i nedvosmislen dokaz da je uzrok smrti u najmanje jedne bebe bakterija koja je i lani ubijala bebe, no i dalje izostaje pravovremena reakcija nadležnih, piše Dnevni list.
Kantonalni ministar zdravstva Goran Opsenica čeka službeno izvješće KB-a Mostar, kako bi odlučio o pravoj reakciji.
„Čim je informacija objavljena u medijima zatražili smo izvješće od bolnice, a ono još nije stiglo“, kazao je glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.
Upitno je hoće li se i nakon ovoga izvješća nešto poduzeti, odnosno hoće li bolnica ministru predočiti hemokulturu za preminule bebe. Dežurni kantonalni tužitelj jučer je potvrdio da po njegovim saznanjima nije ništa pokrenuto po ovom pitanju, a isto je potvrdio i glavni tužitelj u HNŽ-u Zdenko Kovač.
„Neka institucije rade svoj posao. Imaju inspekcije zdravstva. Ako što dođe do nas, onda će Tužiteljstvo poduzeti ono što je u našoj nadležnosti“, kazao je on.
Roditelji se pak u svoj svojoj agoniji nisu dosjetili sve prijaviti policiji, premda nije isključeno da to neće učiniti u narednim danima. Iz bolnice pak vješto kažu da brisevi s Pedijatrije ne pokazuju prisutnost bakterije, a nijednoj od stotine redakcija koja ih je kontaktirala nakon našeg pisanja nisu predočili nalaz hemokulture za sve tri bebe.
Tu se štite Zakonom o zaštiti pacijenata. Do sada taj nalaz ima samo jedna obitelj, a gdje jasno kaže da je beba imala klebsiellu pneumonija u krvi. Ako laže koza, ne laže rog, ovdje bi se reklo. I sudski vještak iz Tuzle kazao je da je prodorom bakterije u krv nastaje sepsa, što i laici znaju – a klebsiella pneumonija pronađena je u krvi bebe preminule 16. septembra.
U međuvremenu, širi se informacija da nisu samo tri bebe preminule od sepse u Mostaru. Ide se do brojke od čak pet beba, izuzevši bebu iz Drvara, no iz bolnice nisu odgovorili na konkretan upit o tome, poslan početkom ovog mjeseca, pa sve ostaje na tri slučaja, gdje su mediji uspjeli doći do roditelja preminule djece.
Teško je o tome pronaći i neki svjež statistički podatak. Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, u junu i julu je u Hercegovačko neretvanskoj županiji preminulo devet beba. Biltena za avgust, koji je u ovom slučaju mnogo bitniji – još nema.
Podsjetimo, u Mostaru su 16. i 21. avgusta, te 10. septembra preminule tri bebe. Dvije majke trebale su nakon kćeriju dobiti sinove, a jedna mama čekala je bebu dugih 11 godina. Jedna obitelj dobila je dokaz da je beba bila zaražena, druga isti traži, a trećoj se čeka nalaz obdukcije. U međuvremenu, mnoge majke koje su trudne ili misle roditi pod povećalom prate ovaj slučaj.
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x