Published On: Wed, Sep 2nd, 2015

Novalić: Vlada FBiH nije u krizi, rebalans proračuna za 15 dana

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas da ne postoji kriza u Vladi tog bh. entiteta, jer ona ima sve tehničke uvjete za intenzivan rad koji i provodi, ali da je kriza parlamentarne većine u Federaciji BiH.
On je dodao da koalicijski partneri rade na tom pitanju. Novalić je za 15-ak dana najavio rebalans entitetskog proraćuna, prvenstveno zbog odobravanja 20 milijuna KM za poticaj prvog zapošljavanja do nove godine.
Tih 20 milijuna, pojasnio je, bit će osigurano kroz određene uštede. Potvrdio je da je oko 200 milijuna KM „manjak” u entitetskom proraćunu, jer nisu povučena sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda, a planirana su bila proračunskim okvirom.
– Naš je problem što nije samo to „manjak”, već i 30 milijuna KM od dividende „Telekoma” te još 10 milijuna KM iz DPL-a zbog valutnog preračunavanja – rekao je Novalić u izjavi novinarima u Banjoj Luci ističući da samo iz ta tri izvora nedostaje 240 milijuna KM.
Naglasio je da su ipak od prikupljanja poreza nešto povoljniji prihodi, što relaksira situaciju, ali, kako je istakao, pregovara se o iznalaženju neophodnih sredstava.
Kada su u pitanju razgovori s Međunarodnim monetarnim fondom, i premijerka RS-a Željka Cvijanović je rekla da se sada vode pregovori o zaključivanju novog aranžmana.
– Predstavnici MMF-a su nam rekli da će voditi računa i o činjenici da nisu povučena ranija sredstva – rekla je ona i dodala da je i proračun RS-a bio suočen s nedostatakom sredstava jer nisu povučene tranše iz ranijeg kredita kod tog međunarodnog zajmodavca, ali da je, kako je navela, osigurana redovnost najvažnijih stavki, plaća, transfera za isplatu mirovina, ali da „raščišćavanje” tekućih obveza ne ide planiranom dinamikom.
Rebalans proraćuna RS-a je planiran za jesen. /Fena/HMS/