Published On: Wed, Sep 2nd, 2015

Islamska država širi se i na Balkan?

Islamska država bi mogla imati motiv da formira tzv. balkansku ID, smatraju poznavatelji sigurnosne situacije na Kosovu i predstavnici institucija, prenosi RSE.
Ekstremistički i teroristički pokreti, navodi Radio Slobodna Evropa, bazirani na vjerskim interpretacijama mogu da iskoriste balkanske motive, uključujući i Kosovo, za stvaranje jedne terorističke grupe.
Burim Ramadani, bivši kosovski poslanik vjeruje da Islamska država može da iskoristi međuetničke motive s ekstremističkim, islamskim ideologijama, koji su prisutni na Balkanu.
– ID i ostale organizacije koje funkcioniraju pod time mogu da iskoriste ovu situaciju i tako kreiraju, uvjetno rečeno, balkanski ID. Balkan je sam po sebi podijeljen, postoje međuetnicke i političke tenzije, a međudržavni sukobi su i dalje otvoreni. Ovo je glavni rizik na Balkanu – navodi on.
Slično mišljenje ima i Nuredin Ibishi, član skupštinskog Odbora za unutrašnja pitanja, navodeći da militantna grupa može da iskoristi trenutno stanje na Balkanu, a pogotovo na Kosovu.
– Smatram da se oni mogu infiltrirati i stvoriti svoj sistem – naglašava Ibishi.
U posljednjem izvještaju State departmenta o borbi protiv terorizma u svetu u 2014. ocijenjeno je da na Kosovu postoje rastuće prijetnje od islamskog ekstremizma, navodi RSE.
Inače, oko 300 osoba sa Kosova sudjelovalo je u ratovima u Siriji ili Iraku.