NOVALIĆ: Cijene nafte niske u svijetu, vrijeme za poskupljenje u BiH

Na današnjem sastanku premijera RS i FBiH u Banjoj Luci očekuje se odluka o poskupljenju goriva, alokohola i cigareta.

“To je dio koji je na policama reformske agende, mada ne zovemo to tako. Cijene nafte su niske trenutno u svijetu, i padat će još više. Vjerujemo da je sada pravo vrijeme da se cijena nafte u BiH poveća za 10 posto, što će se dalje investirati u autoceste, odnosno njihovu izgradnju”, kazao je premijer FBiH Fadil Novalić za N1, dodavši da cijene alkohola i cigareta takođe moraju ići ‘gore’, a da će se taj dio novca investirati u zdravstvo, odnosno u liječenje i prevenciju bolesti uzrokovanih alkoholom i cigaretama.

Dodaje da u javnom sektoru neće biti otpuštanja radnika.

Novalić je istaknuo da rezovi koje nameće reformska agenda nisu toliko bolni kako se predstavljaju. Agenda je sastavljena od 48 stavki, a Novalić je kazao da su već tri stavke ‘skinute’ s agende, i da se danas u Banja Luci rješava još jedna.

Novalić dodao i da se novi Zakon o radu mora poštivati, budući da je stari bio previše liberalan i nespreman za tržišnu utakmicu.

Navodi da se trenutno priprema set koji će privući prije svega domaće, a potom i strane investitore, što polazi od jasno definiranog zakonskog okvira.

“Sve što radimo je set koji privlači strane i domaće investitore. To mora poći od jasnog zakonskog okvira”, rekao je premijer Federacije.

Dodao je da neće biti prodaje Željeznica, dok vijesti o eventualnoj prodaji Telecoma nije komentirao.

Na pitanje čekaju li nas novi socijalni nemiri uzrokovanim svim do sada navedenim promjenama Novalić je odgovorio: “Socijalni nemiri su odraz straha. Trebamo li se pognuti pred ekonomskim reformama? Svjesni smo rizika i svjesni smo da trebamo trpiti. Reforme više nećemo odlagati, jer će kasnije biti još teže”.

more recommended stories