Utorak, 16 srpnja, 2024

NOVALIĆ: Cijene nafte niske u svijetu, vrijeme za poskupljenje u BiH

Must Read

Na današnjem sastanku premijera RS i FBiH u Banjoj Luci očekuje se odluka o poskupljenju goriva, alokohola i cigareta.

“To je dio koji je na policama reformske agende, mada ne zovemo to tako. Cijene nafte su niske trenutno u svijetu, i padat će još više. Vjerujemo da je sada pravo vrijeme da se cijena nafte u BiH poveća za 10 posto, što će se dalje investirati u autoceste, odnosno njihovu izgradnju”, kazao je premijer FBiH Fadil Novalić za N1, dodavši da cijene alkohola i cigareta takođe moraju ići ‘gore’, a da će se taj dio novca investirati u zdravstvo, odnosno u liječenje i prevenciju bolesti uzrokovanih alkoholom i cigaretama.

Dodaje da u javnom sektoru neće biti otpuštanja radnika.

Novalić je istaknuo da rezovi koje nameće reformska agenda nisu toliko bolni kako se predstavljaju. Agenda je sastavljena od 48 stavki, a Novalić je kazao da su već tri stavke ‘skinute’ s agende, i da se danas u Banja Luci rješava još jedna.

Novalić dodao i da se novi Zakon o radu mora poštivati, budući da je stari bio previše liberalan i nespreman za tržišnu utakmicu.

Navodi da se trenutno priprema set koji će privući prije svega domaće, a potom i strane investitore, što polazi od jasno definiranog zakonskog okvira.

“Sve što radimo je set koji privlači strane i domaće investitore. To mora poći od jasnog zakonskog okvira”, rekao je premijer Federacije.

Dodao je da neće biti prodaje Željeznica, dok vijesti o eventualnoj prodaji Telecoma nije komentirao.

Na pitanje čekaju li nas novi socijalni nemiri uzrokovanim svim do sada navedenim promjenama Novalić je odgovorio: “Socijalni nemiri su odraz straha. Trebamo li se pognuti pred ekonomskim reformama? Svjesni smo rizika i svjesni smo da trebamo trpiti. Reforme više nećemo odlagati, jer će kasnije biti još teže”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -