Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Nova zbirka Petra Gudelja kao posveta duši

Must Read

Nova knjiga pjesma pjesnika Petra Gudelja „Sve što si donio iz planine“ predstavljena je u utorak na Interliberu Zagrebačkoga velesajma.

O knjizi je govorio autor pogovora Enver Kazaz, koji je ocijenio kako ova Gudeljeva zbirka donosi novu nijansu u njegovu poetskom opusu.

Smatra kako je ona najosobnija od svih njegovih dosadašnjih knjiga poezije te se od prvoga do zadnjeg stiha nosi sa smrću, osjećajem prolaznosti i nestajanja te melankolijom izazvanom starenjem.

-Gudeljeva je zbirka i posveta duši s neizvjesnom nadom u njezinu sposobnost da odlebdi u vječeno, rekao je dodavši kako nam se iz svake pjesme obraća moderni mistik, skeptičan onoliko koliko je suvremenost distopijska.

Kazaz smatra kako Gudelj ostaje i dalje vjeran svom dosadašnjem poetskom kredu, odnosno što je više moguće reduciranju jezika.

-Bit Gudeljeve poezije živi od inoviranja folklornih i mitskih modela, rekao je dodavši kako je Gudelj moderni mag jezika koji je svom poetskom kozmosu dodao novi prostor i novu nijansu jezičnoga sklada.

Petar Gudelj rođen je u Podosoju 1933. Objavio je više knjiga pjesama, među kojima i knjigu „Zmija mladoženja“.

Knjigu pjesmama „Sve što si donio iz planine“ (228 str.) objavila je Školska knjiga u novopokrenutoj biblioteci Rukovet, prenijela je Hina.

bitno.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -