Published On: Čet, stu 15th, 2012

Nova zbirka Petra Gudelja kao posveta duši

Nova knjiga pjesma pjesnika Petra Gudelja „Sve što si donio iz planine“ predstavljena je u utorak na Interliberu Zagrebačkoga velesajma.

O knjizi je govorio autor pogovora Enver Kazaz, koji je ocijenio kako ova Gudeljeva zbirka donosi novu nijansu u njegovu poetskom opusu.

Smatra kako je ona najosobnija od svih njegovih dosadašnjih knjiga poezije te se od prvoga do zadnjeg stiha nosi sa smrću, osjećajem prolaznosti i nestajanja te melankolijom izazvanom starenjem.

-Gudeljeva je zbirka i posveta duši s neizvjesnom nadom u njezinu sposobnost da odlebdi u vječeno, rekao je dodavši kako nam se iz svake pjesme obraća moderni mistik, skeptičan onoliko koliko je suvremenost distopijska.

Kazaz smatra kako Gudelj ostaje i dalje vjeran svom dosadašnjem poetskom kredu, odnosno što je više moguće reduciranju jezika.

-Bit Gudeljeve poezije živi od inoviranja folklornih i mitskih modela, rekao je dodavši kako je Gudelj moderni mag jezika koji je svom poetskom kozmosu dodao novi prostor i novu nijansu jezičnoga sklada.

Petar Gudelj rođen je u Podosoju 1933. Objavio je više knjiga pjesama, među kojima i knjigu „Zmija mladoženja“.

Knjigu pjesmama „Sve što si donio iz planine“ (228 str.) objavila je Školska knjiga u novopokrenutoj biblioteci Rukovet, prenijela je Hina.

bitno.ba
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare