Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Cenić: Preokret kada međunarodna prestane kupovati socijalni mir, a političari počnu raditi sami

Must Read

“Međunarodna zajednica s OHR-om na čelu je itekako doprinijela da današnji političari budu na vlasti i sve ovo što je navedeno u Izvještaju visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka je rezultat i njihovog rada”, kazala je u izjavi za Agenciju FENApolitička analitičarka Svetlana Cenić i dodala da, nažalost, ispašta građanstvo.

Kada je u pitanju Inzkova “prozivka” pojedinih dužnosnika, Cenić smatra da je u proteklih šest godina OHR bio puki promatrač.

“Zašto mi sada slušamo o povratku unazad šest godina? Što je OHR radio šest godina? Inzko navodi da je u pitanju kontinuirana politika negiranja i miniranja BiH. Zašto ovoga nije bilo u izvještajima proteklih šest godina”, pita Cenić.

Smatra da OHR nije želio reagirati, odnosno, koristiti Bonske ovlasti jer su “na sceni u BiH demokrati međunarodne zajednice”.

“Mnogi od nas su govorili da treba prepustiti odluke i odgovornost domaćim političarima. Ali, međunarodna zajednica funkcionira tako da je zadovoljna onda kada na vlast dođu demokratski izabrani dužnosnici, a to što oni ne izvršavaju obećanja nema veze”, kazala je i dodala da je ovakav izvještaj sramota međunarodne zajednice jednako kao što je sramota i domaćih političara.

Preokret u BiH će se dogoditi, smatra Cenić, kada međunarodna zajednica prestane kupovati socijalni mir u BiH.

“Čim iskrsne problem, međunarodna zajednica ponudi pare, a domaći političari zbog para obećavaju sve što stranci žele da čuju. Prestanite davati pare ovdje i kupovati lažni mir. Prestanite, dajte da vidimo kako će se ponašati naši političari kada budu morali zarađivati pare u ovom ekonomskom okruženju”, istakla je Cenić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -