Published On: Čet, stu 15th, 2012

Cenić: Preokret kada međunarodna prestane kupovati socijalni mir, a političari počnu raditi sami

“Međunarodna zajednica s OHR-om na čelu je itekako doprinijela da današnji političari budu na vlasti i sve ovo što je navedeno u Izvještaju visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka je rezultat i njihovog rada”, kazala je u izjavi za Agenciju FENApolitička analitičarka Svetlana Cenić i dodala da, nažalost, ispašta građanstvo.

Kada je u pitanju Inzkova “prozivka” pojedinih dužnosnika, Cenić smatra da je u proteklih šest godina OHR bio puki promatrač.

“Zašto mi sada slušamo o povratku unazad šest godina? Što je OHR radio šest godina? Inzko navodi da je u pitanju kontinuirana politika negiranja i miniranja BiH. Zašto ovoga nije bilo u izvještajima proteklih šest godina”, pita Cenić.

Smatra da OHR nije želio reagirati, odnosno, koristiti Bonske ovlasti jer su “na sceni u BiH demokrati međunarodne zajednice”.

“Mnogi od nas su govorili da treba prepustiti odluke i odgovornost domaćim političarima. Ali, međunarodna zajednica funkcionira tako da je zadovoljna onda kada na vlast dođu demokratski izabrani dužnosnici, a to što oni ne izvršavaju obećanja nema veze”, kazala je i dodala da je ovakav izvještaj sramota međunarodne zajednice jednako kao što je sramota i domaćih političara.

Preokret u BiH će se dogoditi, smatra Cenić, kada međunarodna zajednica prestane kupovati socijalni mir u BiH.

“Čim iskrsne problem, međunarodna zajednica ponudi pare, a domaći političari zbog para obećavaju sve što stranci žele da čuju. Prestanite davati pare ovdje i kupovati lažni mir. Prestanite, dajte da vidimo kako će se ponašati naši političari kada budu morali zarađivati pare u ovom ekonomskom okruženju”, istakla je Cenić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare