Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

NOVA POLITIČKA PLATFORMA Na putu u EU Hrvati neće tražiti treći entitet

Must Read

Ured hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović priprema novu političku platformu prema BiH, koja sadrži jačanje položaja Hrvata u BiH, a zauzvrat će Hrvatska pokušati pomoći BiH u izlasku iz međunarodne izolacije i ubrzanju puta prema EU, potvrdio je suradnik hrvatske predsjednice u razgovoru za Jutarnji list.

O inicijativi će se razgovarati sutra, kada u Zagreb dolaze članovi Predsjedništva BiH. Iako se radi o planu koji je razrađen u Predsjedničkom uredu na Pantovčaku, očekuju podršku Ministarstva vanjskih poslova RH i ministra Mire Kovača.

Prema riječima osobe koja je duboko involvirana u pripremu inicijative, u pitanju je plan koji obuhvaća četiri područja. Prvo, Hrvatska bi snažnije nego do sada podržavala put BiH prema EU, a za ovakvu politiku ima podršku Njemačke i Amerike, koje su zainteresirane za stabiliziranje prilika na Zapadnom Balkanu. O tome se, prema pisanju Jutarnjeg lista, neformalno razgovaralo s vodećim bošnjačkim političarem Bakirom Izetbegovićem, koji je podržao ovu ideju, prenosi Fena.

Drugo “čvrsto će se tražiti“ osiguranje konstitutivnog statusa Hrvata, koji ne smiju postati manjina u BiH. Usto, treba promijeniti izborni zakon kako bi članove Predsjedništva BiH mogli birati isključivo njihovi sunarodnjaci, a ne i birači iz druge dvije nacionalne zajednice. Pritom se neće tražiti osnivanje trećeg entiteta, ali su moguće neke promjene granica unutar županija, no isključivo bošnjačko-hrvatskim političkim dogovorom i bez miješanja sa strane.

Treće, pripremit će se prijedlozi kvalitetnije gospodarske suradnje između dvije države, a pod četvrto Hrvatska i BiH razradit će zajedničke prometne projekte kao što su Koridor Vc i jadransko-jonska autocesta.

U ovom dijelu Hrvatska je spremna lobirati u Bruxellesu kako bi se dio sredstava iz europskih fondova  preusmjerio za infrastrukturalne projekte u BiH, što bi pokrenulo njezin privredni razvoj.

Jutarnji piše kako važnu ulogu u ovom planu ima Mate Granić, koji je nedavno imenovanposebnim savjetnikom hrvatske predsjednice, a koji ima dugogodišnje iskustvo vezano za BiH. Osim toga i dalje ima veze s političkim krugovima  u SAD-u i Njemačkoj, a te su zemlje izrazito zainteresirane da BiH ostvari nekakav napredak.

Mate Granić bi je ključni čovjek kod povlačenja Livanjskog pitanja i stvaranja Federacije. Obe te odluke pokazale su se pogubnima za politički položaj Hrvata u BIH. Hrvati u BIH još uvijek ga nisu proglasili personom non grata.

Izjava predsjednice Kitarović od 12.01.2015 inače bila je ovo:
“Da li će to biti kakva kantonalna rješenja ili treći entitet, ja to u ovom trenutku ne mogu reći, ali ću ih podržavati u njihovim zahtjevima”

Hrvati su u BIH fokusirani na izborni zakon, postizanje ravnopravnosti koju su odavno trebali imati prema Ustavu BIH, i na vlastiti ekonomski oporavak uslijed godina trpnje centralističkog poreznog harača. Entitet Hrvata u BIH, da se poštuje Dayton, bio bi FBIH, s puno većim pravima i ovlastima nego što bi imali kroz Treći entitet. Od udara OHR-a na Ustav FBIH i BIH, položaj Hrvata u BIH nije onakav kakav je potpisan međunarodnim sporazumom. Pogažen je naprosto pravni ugovor, čiji su jamci neke od najvećih sila svijeta, čime je međunarodno pravo poniženo. Tek se podizanjem tužbe na sudu za međunarodne ugovore, odluke OHR-a mogu poništiti jer niti jedna instanca u BIH to nije u stajnu.

Pitanje političkog smjera, i političkih prohtjeva, Hrvata u BIH, sigurno nije pitanje koje će Hrvatima u BIH određivati službeni Zagreb. Naročito ne Mate Granić ili ljudi iz Zagreba koji politiku u BIH prate povremeno. Vrijeme kada se odlazilo u Zagreb po mišljenje, na sreću, je prošlost.

Danas su Hrvati u BIH jedini narod koji bi potpisao gašenje i FBIH i RS-a, i formiranje države na principu općina-država. Druge dvije elite na to nikako ne bi pristale. Budući da bi Srbi izgubili svoju državu u državi a Bošnjaci svoju državu u državi. U tom smislu, Hrvatima u BIH napadati artikulaciju Trećeg, malo je licemjerno.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -