Published On: Sub, lis 27th, 2012

Noćas pomaknite kazaljke sata unatrag

Zimsko računanje vremena počet će noćas u tri sata, kada satove treba vratiti na 2.00 sata. Ovim će biti završeno ljetno računanje vremena koje je počelo u posljednjem tjednu ožujka.

Na sjevernoj hemisferi, ljetno vrijeme počinje od posljednjeg tjedna u ožujku ili prvog tjedna u travnju, i završava se posljednjeg tjedna u listopadu.
Cilj ljetnog računanja vremena je ušteda električne energije.

Ljetno računanje vremena predstavlja dogovor, prema kome se preko ljeta, sat pomjera da bi poslijepodneva imala više dnevnog svjetla nego prijepodneva.
Promjena računanja vremena, kako su primijetili njihovi vlasnici, utječe na životinje. Dobar primjer su krave koje su naučile u isto vrijeme dobiti hranu pa kao posljedicu tijekom vremena prilagodbe daju manju količinu mlijeka.

Zanimljiv je i podatak da u pravilu samo zemlje sjeverne Zemljine polutke koriste ljetno računanje vremena. Afrika, može se reći ne koristi ljetno mjerenje vremena, uz izuzetak Egipta, Maroka i Namibije.

U Južnoj Americi, ljetno mjerenje vremena koriste samo Čile Paragvaj, Urugvaj te dijelovi Brazila. Iran, Izrael, Jordan, Libanon i Sirija zemlje su Bliskog istoka koje računaju ljetno vrijeme. Što se Australije tiče, jedino Queensland i Zapadna Australija koriste ljetno vrijeme.

Rusija je pak prošle godine ukinula zimsko računanje vremena. Tadašnji predsjednik, sadšnji premijer Dmitrij Medvedev tu je odluku objasnio dobrom za zdravlje stanovništva.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare