Srijeda, 29 svibnja, 2024

KUĆA ČASTI! SNSD-u dva ministarstva u Federalnoj vladi, jedno od SDP-a, jedno od HDZ-a

Must Read

Nakon smjena SDA-ovih ministara u Vijeću BiH svi politički dogovori i pregovori nove parlamentarne većine s državne, usmjerit će se na federalnu razinu.

Već postoje naznake da bi HDZ BiH u rekonstrukciji Federalne vlade, prihvatio 4 hrvatske pozicije/ministarstva, dok bi jedna hrvatska pozicija pripala SDP-u. Podsjećanja radi, ovu varijantu HDZ, odnosno, dva HDZ-a nisu željeli prihvatiti tijekom pregovora oko formiranja Federalne vlade prije dvije godine u koje se aktivno uključila i međunarodna zajednica u BiH.

Nadalje, od 4 hrvatska ministarstva iz “kvote za HDZ”, jedno bi trebalo pripasti HDZ-u 1990, dok bi 2 pripalo HDZ-u BiH, dok bi ta stranka jedno ministarstvo ustupilo SNSD-u. Ovaj scenarij trebao bi se realizirati sukladno sporazumu Dodik-Čović, postignutom još prije dvije i pol godine.

No, ono što je novina u međustranačkim pregovorima je i “deal” SNSD-a i SDP-a. Naime, dok javnost žarko zanima što je to Lagumdžija “prodao” kako bi osigurao da SNSD povuče inicijativu o njegovoj smjeni s mjesta državnog ministra za vanjske poslove, uskoro će biti jasno kakav je ustupak predsjedniku SNSD-a trebao učiniti.

Ukoliko se pokaže točnim informacija koju je republikainfo.com dobila od izvora bliskih predsjedniku SDP-a, SNSD bi lako mogao dobiti i jedno ministarstvo iz planirane, buduće kvote SDP-a u toj, rekonstruiranoj federalnoj vladi.
Tako bi SNSD dobio dva ministarstva u Vladi F BiH, jedno od HDZ-a, a jedno od SDP-a.

Da podsjetimo na izjavu koju je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dao medijima te kada je obznanio otvorene pretenzije da, povrh Republike Srpske i Vijeća ministara BiH, njegova stranka sudjeluje i u radu Federalne vlade.

“Ukoliko nam HDZ ne osigura jedno mjesto, onda će njihov predstavnik morati ići iz Vlade Republike Srpske. Također mislim da, ukoliko Lagumdžija misli da u njegovoj kvoti ima jedno mjesto za SNSD, mi smo spremni i na tu vrstu razgovora”, kazao je Dodik, time dajući na znanje da se SNSD priprema na aktivnije sudjelovanje u vlasti u Federaciji BiH, a da na to ima potpuno pravo, poglavito, sukladno potpisanom sporazumu s HDZ-om.

Dodik vrlo dobro zna što govori – radi se o sporazumu SNSD-a i HDZ-a još iz vremena predizborne kampanje prije dvije godine. Dodik je podsjetio na svojevrsni ‘deal’ – njegova stranka jedno mjesto daje HDZ-u RS-u, a HDZ u F BiH daje jedno mjesto SNSD-u.  Ukoliko HDZ ne bude poštovao sporazum, iz Vlade RS-a morat će odstupiti HDZ-ov ministar za izbjeglice u Republici Srpskoj Davor Čordaš.
No, povrh ministarstva koje bi mu “poklonio” HDZ, zahvaljujući odličnim političkim manevrom, Dodik bi dobio još jedno.
No, zbog složenosti u Federaciji BiH, gdje ključeve vlasti bukvalno drži HSP-ov predsjednik Federacije Živko Budimir, kako će se i kada odvijati rekonstrukcija Federalne vlade, teško je ocijeniti.

Dodatnoj usložnjenosti pridonosi i “slučaj Desnica Radivojević” što znači nove pregovore i dogovore SDP-a, HDZ-a, SNSD-a, ali i SDA.
S obzirom da je SDA pretrpio smjene svojih ministara iz Vijeća ministara BiH i to od strane HDZ-a i SDP-a, teško je očekivati da će Federacija biti predana bez borbe.

republikainfo.com

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -