Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

NOBILO: Hrvatska će biti šokirana presudom za Herceg Bosnu koja je bila fašistička država

Must Read

Anto Nobilo, ugledni odvjetnik u području obiteljskog prava, na kojem piše i svoju doktorsku disertaciju “Nasilje nad ženama i djecom s posebnim naglaskom na žene” dao je interview brutalno pretučenoj Štefici Galić usput joj pokazujući neke nanbudo fore koje mu je otkrio Mesić. Štefica odavno tvrdi da je HercegBosna bila fašistička tvorevina. Sad to tvrdi i Anto. Budući da se Štefica voli družiti samo sa istomišljenicima a neistomišljenike nazivati fašistima upitala je istomišljenika Antu je li tačno to što ona misli da je tačno. Anto je rekao da je to što ona misli posve točno. Štefica je rekla dobro bolan to, al je li bolan to  tačno. Anto je rekao točno da je tačno. Na to je Bahtijar preveo Štefici  kako “posve točno” kazano na fašističkom hrvatskom , znači “jašta bona nego tačno” na antifašističkom bosanskom.

Pa je Štefica nastavila s interviewom za Tačno. 

Na pitanje Anti da pojasni kako je HercegBosna bila fašistička Anto je rekao “Po svom fašističkom Statutu i aktima”.  Jerbo tamo u papirima HB-a stoji fašistička odredba da vlast u HercegBosni mogu obavljati samo Hrvati.

Što je totalno fašistički  krkanjac gotovo ravan Trećem Reichu. Recimo, u HercegBosni tako su vlast formalno, obavljati mogli  Željko Komšić i Nerzuk Arifhodžić. Koji su sve Hrvati do Hrvata. Ali je problem što vlast u HercegBosni nisu mogli obavljati druge nacije.

Zato g. Perinović, Srbin, prvi predsjednik HDZBIH nije više htio bit predsjednik HDZBIH. Kad je čovjek vidio Statut i akte naljutio se i otišao.

Upravitelj  Dretelja, Bošnjak,   Edin Buljubašić isto tako. Čovjek je fino bio uredio logor. Posjekao drače. Zalio travu. Naučio zatvorenike kako da pasu travu i logor održavaju urednim. I sve je bilo divno i krasno dok nije vidio Statut i onda je digao nos i otišao.

Pa onda zamjenik glavnog stožera HVO-a, isto nekakav Bošnjak, pa tisuće i tisuće Bošnjaka koji su uzeli oznake i oružje HVO-a kada je Alija rekao da se on neće igrat rata, a njima se htjelo igrat jer su vidili da je JNA tu  i da se ljudi oće igrat.

Svi su oni išli u HercegBosnu igrat se rata dok jednog dana netko u rovovima nije podijelio kopije Statuta i akata. Da nije Neđo od Ljubuškog? I kad su to pripadnici ostalih nacija vidjeli samo su rekli “e nećemo se više igrat” jerbo ovi akti su u surpotnosti sa modernom poveljom UN-a, fašistoidni su i u koliziji sa pravnim stečevinama modernih država,  te su napustili rovove.

Ili pak prihvatni izbjeglički centri u fašističkoj HercegBosni. Naime, čim su Srbi krenuli sa ćeranjem Bošnjaka u Bosni, na području HercegBosne tisuće Bošnjaka je udomljeno. Fašisti Hrvati su im davali mjesecima hranu i konak samo ne bi li od njih čuli neku bitnu informaciju i poslali je Vrani u Zagreb. I ti Bošnjaci se udomaćili, počeli hodati po našim fašističkim ulicama, družiti se s nama fašistima, sve dok jednog dana po tim prihvatnim centrima, netko uz paštetu i kruh nije u kesu stavio Statut i akte. Da nije Neđo od Ljubuškog?

Kad su Bošnjaci vidjeli da je Statut fašistički, i da u članku 6. stavak 2. stoji odredba da vlast u HercegBosni imaju obavljati samo Hrvati, popizdili su na tako amaterski urađen pravni posao i svi listom i iz protesta otišli u Makarsku i na Brač gdje im se u jeku tadašnje turističke sezone gubi svaki trag.

Kako su se probili kroz fašistički teritorij bez ijednog mrtvog? Kako su prešli fašističku granicu HercegBosne? To su već tajne na koje odgovor može dati samo Chuck Norris. Ili možda Neđo od Ljubuškog?

S druge strane , šteta je , što Nobilo Štefici nije pojasnio je li to što on tvrdi za HercegBosnu amnestira Republiku Srpsku i Ostatak ostataka BIH koji je bio pod kontrolom ABIH? Budući da su ta  dva ratna entiteta imali uredne pravne akte? I ako jesu jel to znači da se etnička čišćenja koja su se tamo dogodila bila pravno uredna etnička čišćenja budući da su se dogodila na teritorijima čiji pravni akti nisu bili fašistički?

Drugim rječima, ako je u pravnim aktima Srpske republike ili  Bošnjačke ratne republike uredno i nefašistoidno  stajalo da svaki građanin može biti na vlasti i funkciji kako je onda moguće da su neki završili pod zemljom? I ako su završili pod zemljom, jel to znači da je to ok što su završili pod zemljom budući da je to formalno pravno sve čisto, budući da su akti onih koji su ih roknuli, pravno čisti?

Odnosno pojadnostavljeno kazano, šteta je što g. Nobila Štefica nije upitala Antu, kad se već skita i pita, a Bahtijar mu potom preveo, jel on doista misli da je sudbinu rata u BIH , zločinački karakter ovog ili onog projekta,  te presudu života i smrti određivao nekakav pravni akt kojeg je nekakav pravni idiot glupavo skrojio, je li doista bitna ta džepna knjižica Ćirila Ribićića ili je taj karakter određivala politička stvarnost onog vremena?

Šteta je dakle, da netko tko toliko voli svoju zemlju BIH, kako je vole Štefica Skitalica i  Amer Bahtyar nisu upitali  g. Nobila kako onda to da od 19 preostalih multietničkih sredina u BIH , danas 16 takvih sredina jesu  sredine na teritoriju fašistoidne HZHB dok tamo di nije bilo fašistoidnih akata multietnija nema?

Ili recimo tko je onda čistio Hrvate sa nefašistodinih područja BIH ako su tamo pravni akti bili super? Recimo baš iz Sarajeva, Zenice, Vareša?

Zašto ga nisu upitali pobogu, kako to da je značajniji povratak izbjeglica u BIH zabilježen samo u gradovima fašistoidne HZHB, dok ga u nefašistoidnim krajevima BIH nema?

Baš šteta za Šteficu. Mogla ga je dotuć s pitanjima. I bit najcool mega novinarka ovih krajeva. Sa pedigreom pretučene novinarke koju je pretukla skupina od 6 fašista koja se potom zakamuflirala u stariju srednjovječnu ženu. Šteta. Mogla ga je lipo pitat. Na svom jeziku. A da mu Amer, kao poliglot potom sve lijepo prevede na fašistički hrvatski…

Prenosimo dijelove interviewa koji se odnose na HRHB, sa portala tacno.net: 

Nedavno ste rekli da bi se Hrvatska mogla šokirati kada bude donesena presuda šestorki za HRHB? Kada bi taj proces mogao biti gotov i zbog čega Hrvatsku očekuje šok?

Nisam pratio suđenje jer ga nisam imao gdje pratiti i ne znam kada će biti presuda. No, prema onome što znam iz ranijih suđenja te općenito o situaciji na tom području, za pretpostaviti je da će svi zločini koji su tada počinjeni biti ocijenjeni kao zločini koji su napravljeni u okviru međunarodnog oružanog sukoba BiH i Hrvatske. Kako se sukob dešavao na tlu BiH, onda je Hrvatska bila agresor u BiH. Spreman sam i kladiti se ako treba da će to u presudi biti navedeno.

Hrvatski sabor je svojedobno donio Deklaraciju o Domovinskom ratu u kojoj se izričito tvrdi da Hrvatska nije bila agresor u BiH. Za tu deklaraciju digli su ruku zastupnici svih stranaka, osim Vesne Pusić. Kakve će posljedice za Hrvatsku imati presuda kakvom je Vi prognozirate? 

Ta je deklaracija po meni velika pogreška Sabora. Jer, Hrvatski sabor ni na koji način nije bio umiješan u rat u BiH. Premda je morao, nikada nije donio odluku o slanju naših postrojbi u Hercegovinu. Međutim, tom deklaracijom je naknadno dao zeleno svjetlo i uvukao se u ratni sukob u BiH. To je apsolutno bilo nepotrebno jer se deklaracijom ne može mijenjati povijest. A za međunarodni oružani sukob nebrojeno je puno dokaza. Tu nije problem što su naše vojne postrojbe bile na tom području, nego što je cijelo financiranje HB, dakle sve plaće, mirovinska osiguranja i sve drugo što se bilo financiralo, išlo je iz hrvatskog državnog proračuna. Cijeli HVO se tretirao kao jedno zborno područje Hrvatske vojske. Svi generali i svi načelnici Glavnog stožera  dobivali su plaće iz hrvatskog proračuna. Dakle, apsolutno se cijela Herceg Bosna financirala iz hrvatskog proračuna. S druge strane, Mate Boban je vrlo jasno rekao da on provodi politiku predsjednika Franje Tuđmana. Zbog toga, cijela HB je bila u funkciji RH. To se ne može pobiti, previše je dokaza za to.

Koje se onda posljedice mogu očekivati?

Ne mislim da će biti nekih velikih posljedica. Naime, to što se događalo u HB svi znamo i sama presuda tu ne može nešto značajno promijeniti. BiH i Hrvatska će morati i dalje surađivati na svim poljima, ali će Bošnjaci, kada budu htjeli disciplinirati Hrvate u BiH, uvijek moći izvući taj argument presude. Hrvati su već sada u neravnopravnom položaju i mogu se naći i u još težem, ali jedino i najviše zbog toga što su bili u funkciji politike Franje Tuđmana. Hrvatska vlada bi se trebala zauzeti da se odnos prema Hrvatima u BiH dovede u neku normalu jer mi se čini da se sada dosta distancirala prema tim problemima.

Kad spominjete distanciranje od problema, međudržavnim ugovorom iz 2006. pripadnici HVO-a koji nisu Hrvati ostali su bez dijela svojih invalidnina i mirovina jer se tim ugovorom kao uvjet za ta primanja uvelo hrvatsko državljanstvo. Je li to pravedno i kako to riješiti?

Mislim da to nije pravedno jer nikad kriterij za mirovinu, invalidninu i slična primanja ne smije biti nacionalna pripadnost. A ovdje se upravo to dogodilo, umjesto da se gledala isključivo osnova primanja, a to je boravak u HVO-u. To jednostavno nije pošteno i nije u skladu s brojnim civilizacijskim uzusima. Trebalo bi proučiti taj međudržavni ugovor i vidjeti gdje je greška, a onda se na najvišim razinama treba pokrenuti njegova izmjena.

Za Herceg Bosnu ste jednom izjavili da je to posljednja fašistička tvorevina u Europi…

Rekao sam to zato što je u aktima o osnivanju Herceg Bosne navedeno da sve funkcije u HB mogu obavljati samo pripadnici hrvatske nacionalnosti. Dakle, oni su skupština, parlament koji bira vladu, itd. U tim dokumentima ne piše samo da je to država Hrvata, nego da sve funkcije mogu obavljati isključivo Hrvati. Onog momenta kada su se oni počeli doživljavati i nametati kao država koja vlada određenim teritorijem i koja oružjem preuzima pojedine općine, postali su fašistička država. Praksa, unatoč logorima i zločinima koji su se dogodili, nije bila tako dramatična kao u fašističkoj Njemačkoj, ali crno na bijelo to piše. Po meni je još veći grijeh bio taj što su se borili za interese Hrvatske, a ne za interese Hrvata u BiH. I kao što je Milošević, po meni, najveći zlikovac srpskog naroda, tako je Tuđman najviše zla donio hrvatskom narodu u BiH. I jedan i drugi su instrumentalizirali dijelove svoje nacije radi svojih ekspanzionističkih ciljeva u drugoj državi i stvaranja velike Hrvatske i Srbije. Efekt njihove zločinačke politike je taj da su se Srbi u Hrvatskoj više nego prepolovili, a isto se dogodilo i Hrvatima u Bosni. Dakle, obojica su napravila veliku štetu vlastitom narodu.

 

Svoju turnerju protiv HRHB-a Nobilo nastavlja i dalje. Osim za Tačno.net Nobilo je o fašističkom karakteru HB-a govorio i za Agenciju Anadolija.

 

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -