Srijeda, 29 svibnja, 2024

Vrgorčanin koji je 19 godina pješačio svijetom

Must Read

U dvorani Grada Vrgorca premijerno je prikazan dokumentarni film ‘Mate Svjetski’, autora Stipe Božića Poznati putnik, alpinist i snimatelj Stipe Božić, napravio je film o najvećem svjetskom putniku svih vremena, Mati Šimunoviću koji je pješice putovao svijetom 19 godina, proputovao 70 država svijeta na pet kontinenata prešavši 360 tisuća kilometara, posjetivši na tisuće otoka i otočića po Indijskom i Tihom oceanu.

Mate Šimunović je iz rodnog sela Stilja kod Vrgorca na putovanje krenuo 1928.godine, a vratio se 1947. Punih jedanaest godina s Matom je putovao i njegov pas Globus koji je nakon 11 godina uginuo na Sumatri, pa je Mate put po Dalekom istoku nastavio sam.

Godine 1947, dva dana nakon što se vratio s putovanja, Matu Svjetskog je uhapsila UDBA u Zagrebu dok je fotografirao skupinu žena kako čekaju u redu za kupnju namirnica za točkice. Mjesec dana bio je ispitivan u zatvoru u Zagrebu pod optužbom da je špijun svjetskih sila.

Od 1947. do smrti 1969. godine živio je u Vrgorcu jer mu jugoslavenske vlasti nisu dopustile da izađe iz države i nastavi putovanja.

Starost je dočekao kao prodavač u Vjesnikovom kiosku u Vrgorcu, gdje je prodavao novine i duhan.

Tportal.hrMate Svjetski bio je prvi svjetski poznati putopisac koji je svoja putovanja bilježio u knjigu putovanja, te radio fotografije. Novine svih stranih zemalja su pratila putovanja Mate Šimunovića i izvještavale u tiskanim izdanjima, a Mate je sakupljao sve tekstove i fotografije objavljene o njemu. Mnogi strani državnici, predsjednici i vladari primali su Matu na svoje dvorce i rezidencije, te su o tim primanjima pisali svi od The New York Timesa do kineskih dnevnih novina.

Rodbina Mate Šimunovića koja je naslijedila knjigu putovanja i isječke iz novina, materijale je ustupila Hrvatskoj televiziji koja je snimila dokumentarac u režiji Stipe Božića.

Izdavačka kuća VBZ priprema za tisak knjigu o mati Svjetskom, u gradu Vrgorcu je pokrenuta inicijativa da jedna ulica dobije ime Mate Šimunovića Svjetskog, a na vrhu ulice Hrvatskih velikana kod kioska Tiska će biti podignut spomenik Mati Svjetskom u prirodnoj veličini.

Film Mate Svjetski, koji je premijerno prikazan u Vrgorcu, bit će prikazan 29. studenoga u 20 sati i 10 minuta na prvom programu Hrvatske televizije.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -