Published On: Pon, pro 17th, 2012

Njemački muzej izlaže najstariju fotografiju na svijetu

Muzej u Mannheimu izlaže najstariju fotografiju na svijetu Francuza Josepha Nicephorea Niepcea koja datira iz 1826., a nije izlagana u Europi zadnjih pola stoljeća. Na prvi pogled ne razaznaje se puno na toj heliografiji koja podsjeća na dotrajalo ogledalo. Radi se o ‘Point de vue du Gars’, pogledu s kata seoske kuće Nicephorea Niepcea u Saint-Loup-de-Varennes u Bourgognei.
Heliografiju je izumio Niepce, a riječ je o postupku kojim se svjetlost ‘hvata’ na limenu ploču premazanu posebnom vrstom bitumena. Za slavnu prvu fotografiju Niepce je ploču osvjetljavao osam sati. Prvu fotografiju Niepce je dao svom engleskom prijatelju u nadi da će njegova inovacija biti jednog dana patentirana u Engleskoj. Limena ploča poslije je pala u zaborav, a izumitelj je umro 1833. ne doživjevši slavu.
Heliografiju je ponovno otkrio 1952. u putnom kovčegu u londonskoj luci Helmut Gernsheim (1913.-1995.), povjesničar umjetnosti i veliki kolekcionar fotografija, nakon pet godina potrage. Arhivirana od 1963. na teksaškom Sveučilištu u Austinu, kao i velik dio goleme zbirke Helmuta Gernsheima, više nije izlagana u Europi od 1961. Izložba ‘Rođenje fotografije – remek-djela zbirke Gernsheim’, otvorena je do 24. veljače 2013., piše Hina.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare