Srijeda, 29 svibnja, 2024

Njemački muzej izlaže najstariju fotografiju na svijetu

Must Read
Muzej u Mannheimu izlaže najstariju fotografiju na svijetu Francuza Josepha Nicephorea Niepcea koja datira iz 1826., a nije izlagana u Europi zadnjih pola stoljeća. Na prvi pogled ne razaznaje se puno na toj heliografiji koja podsjeća na dotrajalo ogledalo. Radi se o ‘Point de vue du Gars’, pogledu s kata seoske kuće Nicephorea Niepcea u Saint-Loup-de-Varennes u Bourgognei.
Heliografiju je izumio Niepce, a riječ je o postupku kojim se svjetlost ‘hvata’ na limenu ploču premazanu posebnom vrstom bitumena. Za slavnu prvu fotografiju Niepce je ploču osvjetljavao osam sati. Prvu fotografiju Niepce je dao svom engleskom prijatelju u nadi da će njegova inovacija biti jednog dana patentirana u Engleskoj. Limena ploča poslije je pala u zaborav, a izumitelj je umro 1833. ne doživjevši slavu.
Heliografiju je ponovno otkrio 1952. u putnom kovčegu u londonskoj luci Helmut Gernsheim (1913.-1995.), povjesničar umjetnosti i veliki kolekcionar fotografija, nakon pet godina potrage. Arhivirana od 1963. na teksaškom Sveučilištu u Austinu, kao i velik dio goleme zbirke Helmuta Gernsheima, više nije izlagana u Europi od 1961. Izložba ‘Rođenje fotografije – remek-djela zbirke Gernsheim’, otvorena je do 24. veljače 2013., piše Hina.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -