Subota, 25 svibnja, 2024

ANTIBOSANSKO DJELOVANJE: Hrvatski otoci povezuju se podmorskim tunelima

Must Read

Predstavnici Hrvatsko-njemačkoga društva i građevinski inženjer Boženko Jelić predstavili su prošli tjedan javnosti i županijskoj vlasti projekt Rješenja prometnoga povezivanja zadarskih otoka s kopnom podmorskim tunelskim mostovima.
Riječ je zapravo o cijevima dužine do 50 metara koje se pod morem spajaju i tako privezane za dno čine podmorski tunel.
Inženjer Jelić predložio je spajanje Zadra i otoka Ugljana podmorski tunelskim mostom ukupne dužine 4.9 kilometara, od Gaženice prema Kalima na otoku Ugljanu, prenosiHRT.
U budućnosti pravci bi se dalje račvali u dva dijela. Jedan preko Lamjane i Iža do Dugog otoka, a drugi prema Rivnju, Sestrunju, Molatu i Istu. Cijena od 30 do 45 milijuna eura po kilometru, javlja HRT.
”Ako to usporedimo s cijenom mosta za Pelješac koji je dug 2.5 km, a rečeno je da će koštati 300 milijuna eura. Znači s ovim sustavom podmorskih tunelskih mostova i kada bi uzeli najskuplju varijantu, taj most bi stajao 135 milijuna eura, a ne 300 milijuna”, istaknuo je Jelić dodajući kako bi trebalo otprilike godinu dana za dovršenje dokumentacije i još godinu dana za proizvodnju elemenata i postavljanje u more, ali uz uvjet da su osigurana sredstva.
Na pitanje novinara kako bi na takav tunel utjecale morske struje i poznate Jadranske nevere, inženjer Jelić je rekao da na dubinama od 30 do 80 metara na kojima bi se gradili takvi podmorski mostovi utjecaj morskih struja i nevera zapravo ne postoji.
Jelić je dodao u tunel može biti ugrađena sva potreba infrastruktura za otoke, vodovod, odvodnja, elektro-instalacije i sve ostalo što je otočanima potrebno.
Zadarski župan Stipe Zrilić rekao je ovaj projekt od posebnog interesa za otoke i cijelu Hrvatsku te da je u tijeku postupak uvrštavanja ovoga projekta u županijski Prostorni plan.
Projekt treba uvrstiti i u državne razvojne dokumente kako bi se mogao kandidirati za sredstva EU. Načelnici općina Pašman i Tkon oduševljeni su idejom. Njihovi otoci s oko 9 tisuća stanovnika postali bi predgrađe Zadra i Biograda.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -