Subota, 22 lipnja, 2024

LJUBIĆ: Bez rješenja hrvatskog pitanja nema ničeg od BIH

Must Read

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, stranke koja čini šestorku na državnom nivou i uz HDZ BiH predstavlja političku volju većine Hrvata u BiH, očekuje od predstavnika Srba i Bošnjaka u institucijama vlasti da u pogledu provođenja presude “Sjedić i Finci” učine nužni kompromis, koji će biti na tragu principa dogovorenih u Mostaru.
U intervjuu za “Nezavisne” Ljubić poziva političke predstavnike druga dva naroda na dodatne napore i dogovor o modalitetima provođenja ove presude prije ožujka 2013, kada je naredni samit EU.
“U trećem mjesecu je novi samit EU, kada bi trebalo da dobijemo ocjenu kredibilne aplikacije za kandidatski status. A BiH kandidatski status treba očajnički”, ističe Ljubić.
NN: Nakon posljednjeg sastanka lidera šestorke u Sarajevu najkonkretniji nagovještaj nekog dogovora, koji nije izašao u javnost,  bio je od lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je rekao “da je bilo sitnih, vrlo preciznih dogovora o stvarima koje su dugo ostale neriješene”. Na šta je Lagumdžija mislio?
LJUBIĆ: To pitanje treba da postavite gospodinu Lagumdžiji. Mogu samo reći da smo razgovarali na konkretniji način o reformama koje smo dogovorili u Mostaru, a tiču se stavljanja u proceduru nekih zakona. Suzdržavam se uvijek komentirati odgovore svojih kolega, a pogotovo “što je pisac htio da kaže”.

NN: Onda mi vjerovatno možete odgovoriti na koji način na sastanku 21. prosinca šestorka namjerava finalizirati mehanizam koordinacije sa EU, što je jedan od uvjeta iz “mape puta”?

LJUBIĆ: Ono što bismo mogli i što očekujem da riješimo je pitanje efikasnog mehanizma koordinacije različitih razina vlasti s EU. Znajući da smo već završili točku koja se tiče odgovora na testna poglavlja okoliš i nabavke, time bi suštinski ostala samo forma implementacije presude Europskog suda u Strasbourgu, što bismo u svakom slučaju morali završiti do kraja drugog mjeseca 2013. Prema tome, realno je da postignemo dogovor o tom pitanju.
NN: Vjerujete li Vi da bi vijesti sa sastanka 21. prosinca u naredni petak, naravno ako taj dan ne bude smaka svijeta, mogle biti da ste faktički dogovorili i precizirali način provedbe presude “Sejdić i Finci”?
LJUBIĆ: Ja bih volio kad bi to bilo moguće, ali ako to i ne uradimo 21. prosinca zbog toga sigurno neće biti smaka svijeta. Međutim, trenutno imamo samo dogovor iz Mostara koji definira principe, što znači da jedan narod drugom neće birati predstavnike u institucije BiH. Ali modaliteti presude još nisu dogovoreni i stajališta su vama vrlo dobro poznata. Hrvatski blok je ponudio rješenje koje je na tragu dogovora iz Mostara, a tiče se izbora tri člana Predsjedništva u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali isto tako smo otvoreni i za druge modalitete, pa i za modalitet asimetričnog izbora članova Predsjedništva, kao i modalitet izravnog izbora tri člana Predsjedništva, ali onda pod uvjetom da se u Federaciji, gdje živi više oko 96 posto Hrvata, formiraju dvije izborne jedinice. Rekao bih da je u ovom momentu primarno na predstavnicima Srba i Bošnjaka u institucijama vlasti i političkim strankama da učine taj nužni kompromis, koji će biti na tragu principa koji su dogovoreni u Mostaru.
NN: Je li uopće moguće postići bilo kakav kompromis do narednog roka u veljači iduće godine, s obzirom na tri različita stava i pogleda na ovo pitanje?
LJUBIĆ: U trećem mjesecu je novi samit EU, kada bi trebalo da dobijemo ocjenu kredibilne aplikacije za kandidatski status. A BiH kandidatski status treba očajnički, zbog mnogo razloga. Ne samo zbog našeg budućeg članstva u EU, već i zbog funkcioniranja sustava i budžeta na različitim razinama. Smatram da će iz te odgovornosti proizići i dogovor koji će u sebi morati sadržavati kompromis, jer suštinski, primarno rješenje koje smo ponudili i alternativna na koja smo spremni zadovoljavaju uvjete iz presude “Sejdić i Finci”, ali isto tako ne idu na štetu niti jednog od konstitutivnih naroda. Prema tome, ne vidim niti jedan razlog da predstavnici Srba i Bošnjaka ne prihvate u parlamentu ponuđeno rješenje ili neko od kompromisnih. Konačno, ukoliko se pojavi neko “genijalno” rješenje, koje mi trenutno ne vidimo, a koje je na tragu ovih principa, spremni smo i o njemu razgovarati.
NN: Trenutna struktura vlasti u državi i Federaciji je pomalo neprirodna, s obzirom na to da sastav Vlade FBiH ne odražava parlamentarnu većinu, što nije slučaj na nivou države. Dijelite li mišljenje onih koji misle da zbog stavova predsjednika FBiH Živka Budimira ovaj entitet ulazi u period dugoročne blokade institucija?
LJUBIĆ: Federacija, odnosno federalne institucije već se nalaze u svojevrsnoj paralizi. Kao što vidite, niti federalna vlada, a ni parlament ne mogu funkcionirati u punom kapacitetu, bez obzira na to što imamo jasnu, skoro dvotrećinsku parlamentarnu većinu. Naravno, u ovom momentu je najveća odgovornost na čelnicima ovih institucija, ali i na političkim strankama koje su prije godinu i po kreirale ovo stanje. Od odgovornosti se ne može izuzeti ni međunarodna zajednica, koja je kumovala ovom rješenju. Životi građana i njihova egzistencija zavise od normalnog funkcioniranja izvršne vlasti, tako da ovo stanje ne samo da je neprirodno, nego je i neodrživo, i neizvjesno je koji sve problemi iz ovoga mogu proizići.
NN: Iako to nije uobičajeni ustavni put, postoje mišljenja da je trenutno jedina mogućnost rekonstrukcija Vlade FBiH ta da premijer Nermin Nikšić podnese ostavku i da nova parlamentarna većina, koju čine četiri stranke, uključujući i Vašu, pokuša nešto učiniti u vidu formiranja nove vlade. Da li je to jedini realan put?

LJUBIĆ: Mislim da ne, upravo zato što rekonstrukcija Vlade zavisi od prijedloga predsjednika i potpredsjednika Federacije. Prema tome, jedino rješenje je ostavka predsjednika Federacije.
NN: Ali ona nije ni na vidiku?
LJUBIĆ: Gledajte, to nije moja odgovornost, samo kažem šta je rješenje. Ja da sam u moći da to rješenje provedem, ja bih to već uradio.
NN: Sve se glasnije govori o reformi Federacije, ali različiti su stavovi i ideje kako to provesti. Podržavate li te najave i da li bi, prema Vašem mišljenu, ta reforma trebalo da znači samo racionalizaciju glomazne administracije i smanjenje enormnih troškova ili i konkretnije unutrašnje ustavne zahvate?
LJUBIĆ: Čitava BiH treba racionalniju organizaciju i prohodniji sustav odlučivanja. A prije ili kasnije mi ćemo do toga doći, jer će nas na to tjerati odgovornost i zahtjevi prema reformama koje su pred nama. Što se tiče samog rješenja u Federaciji, naravno da ja kao politički predstavnik Hrvata, a s obzirom na to da preko 95 posto od ukupnog broja Hrvata danas živi u Federaciji, imam posebnu odgovornost da se stanje u Federaciji normalizira. Ali ustavna normalizacija Federacije je zapravo neodvojiva od ustavne reforme čitave BiH, jer jednostavno nije moguće napraviti simetrična rješenja u BiH zahvatima u samo jednom dijelu BiH. Federacija jeste neracionalna, ali ona je neodvojiva od rješenja iz Vašingtona i Dejtona.
Hrvatsko pitanje je ključ za samoodrživu BiH
NN: Smatrate li da bi hrvatsko pitanje u BiH moglo konačno biti riješeno kroz dogovor o načinu provođenja presude “Sejdić i Finci”?
LJUBIĆ: Ukoliko bismo implementirali ovu presudu na način kako smo to dogovorili u Mostaru, ili još bolje na način kako smo mi to predložili, mi bismo već riješili dio, kako to kažete, hrvatskog pitanja. Međutim, hrvatsko pitanje u BiH je istovremeno i bosanskohercegovačko pitanje, i to je i bošnjačko i srpsko pitanje. Bez rješenja hrvatskog pitanja nije riješeno pitanje niti jednog naroda, niti jednog entiteta. Kada toga postanu svjesni svi u BiH, onda ćemo doći na prag rješenja. Bez adekvatnog rješenja pozicije bilo kojeg od tri konstitutivna naroda, BiH nije moguća, a još manje je moguća kao samoodrživa i funkcionalna država. Stoga presudu “Sejdić i Finci” gledam kao priliku da riješimo ne samo zahtjeve iz presude, nego i dio zahtjeva koji se već 17 godina postavljaju pred nas i reflektiraju kao teškoće funkcioniranja ove države.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -