Utorak, 25 lipnja, 2024

FETIŠ ZA KROJAČEM SMRTI NE PRESTAJE: Udarnici, štafete i Tito kao pop ikona

Must Read

Skoro 30 godina nakon što se u Galeriji Klovićevi dvori održala izložba ‘S poštovanjem Titu’, dio tadašnjih izložaka na istom mjestu, ali u sasvim drugom kontekstu, predstavit će se na izložbi ‘Refleksije vremena 1945. – 1955.’, koja se otvara večeras. Uz bogati filmski i fotografski materijal izloženo je više od stotinu slika i osamdesetak skulptura.
Tada je cilj bio predstaviti što je sve Tito dobivao od ljudi i njegovati kult smrti, a sada se nudi novo čitanje prošlosti, rekla je na konferenciji za novinare Ana Panić iz Muzeja istorije Jugoslavije, koji je Klovićevim dvorima za izložbu posudio gotovo polovinu od 485 izložaka. Jasmina Bavoljak, autorica koncepta izložbe, ustvrdila je da je izabirala radove koji nisu izlagani posljednjih dvadesetak godina, kako bi se bez politizacije, prikazalo vrijeme partizana, udarnika, štafeta, Kumrovca i Tita kao pop ikone.
Izložba je organizirana oko više tema – ‘Od pionira do omladinca’, ‘Od vojnika do udarnika’, ‘Od drugarice do gospođe’, ‘Od maršala do dendyja’, ‘Od istoka do zapada’, ‘Od parade do reda u trgovini’, ‘Od puške do saksofona’, ‘Od radija do televizije’ i ‘Od rada do blagostanja’. Bit će otvorena do 28. veljače.
Klovićevi dvori najavljuju i novi projekt ‘Umjetnost za sve’ – svakog ponedjeljka građanima će se između 10 i 12 sati dijeliti sto besplatnih ulaznica za izložbe, najprije za minijature Julija Klovića, a potom i za ‘Refleksije’.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -