Published On: Pon, pro 17th, 2012

DODIK: Ustav FBIH mjenjat će se u parlamentu, džaba im "nezavisni" NVO sektor…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je Republika Srpska zainteresirana za reformu Ustava Federacije BiH (FBiH) u dijelu koji se tiče položaja Srba kao konstitutivnog naroda u FBiH
“Želimo da zaštitimo ustavnu poziciju općina gdje Srbi predstavljaju pretežnu većinu”, rekao je Dodik, navodeći primjer općina Drvar, Grahovo i Glamoč.
Komentirajućii inicijativu američke administracije za rekonstrukciju FBiH, za šta bi rješenje tražili predstavnici nevladinih organizacija i stručne javnosti, ali ne i političke partije, Dodik je istakao da je reforma Ustava Federacije BiH nužna, ali da takve promjene nema bez parlamenta.
On je ocijenio da se navodnim nevladinim organizacijama, koje plaćaju strane vlade, nastoji pribaviti legitimitet, odnosno da se stvara osnova za pritisak na službene političke strukture u FBiH, kako bi se ostvarile određene promjene.
“Nema promjene Ustava bez parlamenta. U parlamentu nisu nevladine organizacije”, rekao je Dodik.
On je podsjetio da su bile potrebne godine da se prizna da je problem funkcionisanje organa u FBiH, koji na neki način blokiraju i organe u BiH.
“Nepobitno je ustanovljeno da je potrebno ući u određene transfere same organizacije Federacije, gdje se ključne pozicije moraju osigurati  u pogledu poštovanja konstitutivnosti naroda. Što se tiče Republike Srpske, to je pitanje izvan nas i naše institucije se tim neće baviti”, rekao je Dodik.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare