Published On: Čet, lis 28th, 2021

Ništa od povećanja mirovina

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.

Najteže u Bosni i Hercegovini žive umirovljenici. Danas još teže uz sva poskupljenja.

Unatoč trenutno stabilnoj financijskoj situaciji u Federalnom zavodu mirovinskog i invalidskog osiguranja, naznaka za povećanje, odnosno ovogodišnje usklađivanje mirovina za sada nema.

Agonija umirovljenika u Federaciji ne jenjava. I tako će, vjerojatno, biti dok im se ne ispuni zahtjev o povećanju mirovina. Nadaju se redovnom usklađenju mirovina kojega nije bilo u ovoj godini. Traže što žurniji sastanak spredstavnicima Vlade FBiH.

Imamo sve zakonske elemente na našoj strani. Za ovu godinu u planu financiranja Federalnog zavoda su predviđena novčana sredstva za usklađivanje i ona su osigurana. U ovoj godini bod za obračun mirovina, vrijednost boda dignuta je s 14,3 na 15,6. Znači, svi novi koji idu u mirovinu su dobili to, rekao je za BHRT Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza umirovljenika FBiH.

Iz Vlade poručuju kako će do sastanka s umirovljenicima sigurno doći, no datum još nije poznat. Glavna je prepreka u Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je na snazi.

Da bi se realiziralo povećanje mirovina potrebno je mijenjati određeni članakspomenutog Zakona koji je jasno precizirao pod kojim uvjetima može doći do povećanja, kazao je pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne skrbi Kenan Spahić.

Ono što je, s druge strane, zabrinjavajuće jest činjenica da se u parlamentarnoj proceduri pojavljuju određeni zakonski prijedlozi, određena zakonska rješenja, po kojima bi se samo određenim skupinama, koje su ionako povlaštene, mirovine povećale i to u jako, jako značajnom iznosu, objasnio je za državnu televiziju glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Tomislav Kvesić.

Dok se vlast i umirovljenici igraju lovice, građani sumnjaju u zdrav razum Vlade.

Umirovljenici poručuju da su i do sada jedva krpali kraj s krajem, a da su nove, poskupjele cijene pregazile njihove financijske mogućnosti.

(www.jabuka.tv)

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee.
Bruce Lee.
9 mjeseci prije

Nije nit bitno za standarde ,bitno je da jedu zlatnim kašikama ,pa makar i gofna ,bukve pa bukve Komšić Bakir i svita