Published On: Čet, lis 28th, 2021

BiH u krizi kao prije 13 godina

Bosna i Hercegovina nalazi se u ekonomskoj krizi te se približava stopi inflacije iz velike krize 2008. godine.

Dočekati kraj mjeseca sa solidno popunjenim hladnjakom stvar je umijeća u današnjoj situaciji u kojoj su na svakom koraku primjetna poskupljenja osnovnih životnih potrepština, a veliki broj građana BiH zbog sveukupne situacije s rastom cijena mora praviti detaljnu analizu kako u 30 dana rasporediti ograničena financijska sredstva za prehranu, režije i ostale kućne troškove.

Hrana, piće, energenti i usluge – ove četiri kategorije proizvoda koji su svakom stanovniku potrebni u svakodnevnom životu u proteklih godinu danadramatično poskupljuju, a posebno su zabrinjavajući trendovi poskupljenja onih proizvoda koji će biti nužni u kućanstvima ove zime.

Primjer je drvo za ogrjev, koje koristi veliki broj kućanstava u BiH, a uvidom u podatke Agencije za statistiku, vidljivo je kako je cijena kubnog metra porasla na zabrinjavajućih 82,80 KM. Osim goriva, čije se cijene približavaju 2,50 maraka po litri, rastu cijene i drugih energenata, a istodobno su primjetni i trendovi koji ukazuju na sveopći rast cijena prehrane.

Ukupno gledajući, u Bosni i Hercegovini u rujnu je na godišnjoj razini došlo do rasta razine potrošačkih cijena od tri posto, a što ukazuje na to da se približavamo stopi inflacije iz velike ekonomske krize 2008. godine, piše Večernji list.

Uvidom u ekonomske pokazatelje vidljivo je kako je inflacija na godišnjoj razini, mjerena u prosincu 2008. godine u odnosu na prosinac 2007. godine, iznosila 3,8 %. Još su neki elementi iz aktualne krize potrošačkih cijena koji pokazuju sličnost s kriznom 2008. Naime, spomenute godine u okviru kategorije hrane i bezalkoholnih pića najveći doprinos imao je rast cijena žitarica s godišnjom stopama promjene od 17,8 %, kruha i proizvoda od brašna od 23 %, mesa 8,4 %. Ove tri potkategorije čine polovinu strukture indeksa hrane.

U ovoj krizi rast cijena također je izražen u kontekstu mesa, a pogotovo piletine, ali je primjetan i rast žitarica, a posebice stočne hrane, što se onda reflektira i na cijenu mesa.

U 2008. godini kategorija ulja i masti također je imala zapažen prosječni godišnji rast (40 %), da bi u posljednjem tromjesečju, točnije u prosincu, zabilježila pad cijena od 0,5 % g/g. Usporedivši ove podatke s 2021. godinom, dolazimo do sličnih rezultata; tako je litra ulja u rujnu prošle godine iznosila 2,2 marke, a u rujnu ove 3 marke. Krizna 2008. donijela je i značajan rast cijena u kategorijama energenata, pri čemu je najveći rast cijena zabilježen kroz potkategorije tekućih goriva i plina.

Cijena tekućih goriva nakon rekordnog porasta od 42 % g/g u srpnju 2008. godine u prosincu je rasla 1,4 %. Ove godine u samo devet mjeseci došlo je do velikog skoka cijena, u nekim područjima i više od 25 posto pa su se tako, primjerice, prosječne cijene na crpkama u RS-u u siječnju kretale: za benzin BMB 95 1,84, a dizel ED5 1,82 KM, dok danas benzin košta od 2,29 do 2,39 KM, a dizel od 2,25 do 2,36 maraka, piše Večernji list.

Vratimo se pak 2021. godini i aktualnoj situaciji koja zabrinjava analitičare, ali već uvelike vrši kontinuirane udare na vrijedna financijska sredstva iz svakog bosanskoherecgovačkog kućnog proračuna.

Krenimo od osnovnih životnih namirnica koje bilježe značajan rast cijena. Pa je tako u kategorijama hrane i bezalkoholnih napitaka zabilježen rast na godišnjoj razini od čak 5,1 posto. Alkoholna pića i duhan poskupjeli su za 1,7 posto, stanovanje i režijski izdaci za 1,2 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 0,9 posto, a zdravstvo za 0,9 posto.

(www.jabuka.tv)

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare