Published On: Pet, kol 31st, 2012

NIŠTA NE RADI, SAMO SE PONOSI: Ponosan sam što sam bio u I. korpusu i opet bih

Komšić je istakao da, kao nekadašnji pripadnik Prvog korpusa, smatra da svi pripadnici prvog korpusa imaju pravo biti ponosni što su bili upravo u tom korpusu, te naglasio kako ništa manji nije značaj i drugih borbenih jedinica, koje su jednako sudjelovale kao i Prvi korpus u odbrani BiH  iako nije poznato da u ikada odnijele ijednu bitku.

“Ja sam ponosan na taj period svog života i ne smatram da sam igdje pogriješio što sam kao pojedinac napravio takav izbor. Kad bih se mogao vratiti u taj period, ponovo bih napravio isti izbor”, kazao je Komšić.

Po riječima Vahida Karavelića, za uspjeh u nekom poslu potrebni su organizacija, red i sistem. On je podsjetio kako su BiH i njen glavni grad Sarajevo ’92. godine bili ugroženi do te mjere da im je presuda bila smrt. U tom trenutku, kazao je Karavelić, nije bilo ozbiljnijeg sistema, reda, discipline, organizacije da bi se oduprijeli onima koji ugrožavaju mir u BiH.

“Upravo u ljeto ’92. zbog velikog broja malih jedinica bilo je dovedeno u pitanje komandovanje odbranom grada Sarajeva. Tada je naš prvi komandant Prvog korpusa Mustafa Hajrulahović predložio komandantu štaba Vrhovne komande Seferu Haliloviću da se što prije oforme operativno taktičke jedinice, korpusi. On je to predložio predsjedniku Aliji Izetbegoviću, prijedlog je prošao i nastali su korpusi u Armiji RBiH”, naglasio je Karavelić. On je dodao kako je formiranje korpusa bila prekretnica, u odbrani BiH, a posebno u Sarajevu.

Godišnjica formiranja Prvog korpusa u Sarajevu će biti obilježena brojnim manifestacija u okviru kojih i postrojavanjem pripadnika Prvog korpusa ARBiH, premijerom dokumentarnog filma o Prvom korpusu itd.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare