Utorak, 25 lipnja, 2024

Nikšić: Neću pristati na blokade rada Vlade, sud će reći svoje

Must Read

Nelegalni Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je gostujući večeras u vijestima TV Hayat da neće dozvoliti pokušaje blokade rada Vlade, te da će, uprkos svim dešavanjima u vezi s rekonstrukcijom vlasti u Federaciji, Vlada nastaviti raditi u skladu s planiranim zadacima kako bi započeti projekti i aktivnosti bili realizirani predviđenom dinamikom.

U tom kontekstu je naglasio da se neće zaustavljati realizacija započetih projekata, uprkos nekim zluradim najavama i “političkim nalozima” kojima se pokušavaju opstruirati te aktivnosti.

“Ne možemo se praviti kao da se ništa ne dešava, previše je političkih blokada, i stoga nadležni sud treba bez odugovlačenja da ‘kaže svoje'”, rekao je premijer Nikišić odgovarajući na pitanje o krivičnoj prijavi koju je podnio protiv predsjednika Federacije Živka Budimira a u vezi sa slučajem (ne)smjenjivanja ministra Desnice Radivojevića. “I ukoliko bi sudske instance previše ‘razvukle’ donošenje konačne odluke, imamo parlamentarnu većinu koja može deblokirati rad institucija vlasti u Fedraciji”, precizirao je premijer Nikšić.

Komentirajući aktuelna dešavanja u Parlamentu Federacije rekao je da nije bila namjera da se bilo ko izigra, ali je i naglasio da se u svakoj situaciji pa i sada mora poštovati stav parlamentarne većine, a ne “jedanput prihvatam stav parlamentarne većine, a onda nepriznajem parlamentarnu većinu” koja je izabrana voljom građana i nakon koje je potpisana platforma.

Međutim kada je jedna stranka, aludirajući na SDA odbila da glasa za usvajanje državnog budžeta, prestala je da postoji platforma i formirana je nova parlamentarna većina, čije se odluke moraju poštovati, a u kontekstu novih parlamentarnih odnosa mora doći i do promjena u Vladi Federacije, kazao je premijer Nikšić. U nastavku razgovora izrazio je optimizam da bi BiH do novembra mogla ispuniti preduslove iz ‘mape puta’ i podnijeti aplikaciju za članstvo u EU.

Premijer Nikšić najavio je donošenje zakonske regulative koja će borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije učiniti efikasnijom, a to će značiti da pored nadležnog odjela u Tužilaštvu bude u Federaciji uspostavljen i odjel u Sudu koji će biti “specijaliziran” za borbu protiv organiziranog kriminala, slično Uskoku u Hrvatskoj.

U tom kontekstu premijer FBiH je kazao kako je nevjerovatno šta je sve otkriveno u ‘Bosnalijeku’. Precizirao je kako se u pokušaju sprječavanja smjene Nadzornog odbora išlo dotle da su i “mrtvi” davali punomoći za glasanje kako bi se zadržalo postojeće stanje.

“Nakon toga javio se veliki broj dioničara koji su kazali kako nisu dali punomoć za glasanje na poslednjoj skupštini dioničara ‘Bosnalijeka’ ili su pak dali punomoć da se glasa za smjenu Nadzornog odbora, a učinjeno je suprotno s njihovim glasovima”, precizirao je premijer Nikšić i pozvao dioničare da svoje punomoći daju Vladi kako bi se izabrao pošten menadžment u ‘Bosnalijeku’.

Naglasio je kako se neće stati s Bosnalijekom, koji je inače “vrh ledenog brijega” te da će Vlada FBiH poduzeti aktivnosti da kapitalom čiji je vlasnik u poduzećima odgovorno upravlja. Uz podatak da je od decembra prošle do maja ove godine broj nezaposlenih u Federaciji smanjen za 6.500 što je rast koji nije zabilježen u regionu a čemu su doprinijeli i poslovi na realizaciji projekata za izgradnjuu koridora Vc premijer Nikšić je najavio da će Vlada na čijem je čelu, do kraja mandata imati više od 50 kilometara novoizgrađenog autoputa, što će biti rezultat koji nisu zajedno ostvarile sve prethodne vlade.

“Namjera je da kompletan koridor uđe u proces pripreme i realizacije gradjnje”, rekao je Nikšić i pojasnio da svi pregovori s potencijalnim investitorima, među kojima je i rusko-njemački investicijski fond su samo preliminarni, a konačni izbor investitora i za gradnju autoputa na koridoru 5C i projekata u energetskom sektoru bit će izvršeni putem tendera.

U svemu tome je bitan sud javnosti ali bez provokativnog pakovanja zavisno koja politička opcija to lansira, poručio je premijer Federacije Nermin Nikšić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -