Subota, 15 lipnja, 2024

Nikoliću, podsjećate na Karadžića i drsko vrijeđate žrtve!

Must Read

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je otvoreno pismo predsjedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću u povodu njegove (Nikolićeve) nedavne izjave u kojoj kaže da “Bosna polako nestaje pred našim očima”. Izetbegović se naime ne slaže s tom izjavom. Možda misli da Bosna brzo nestaje?

BiH neće nestati

– Predsjedniče Nikolić, Vašom najnovijom izjavom, datoj makedonskoj televiziji Sitel, u kojoj kažete da „Bosna polako nestaje pred našim očima“, ponovo grubo nasrćete na moju zemlju i vrijeđate građane Bosne i Hercegovine.

Ovim otvorenim pismom želim Vam jasno poručiti da možete biti potpuno sigurni: Bosna i Hercegovina, suverena, nezavisna i međunarodno priznata država, neće nestati. Ni brzo, ni polako!

Polako, svakog dana nestaju oni koji su joj tu sudbinu bili namijenili, oni koji su počinili genocid i zločine protiv Bosne i Hercegovine i njenih naroda. I Milošević i Šešelj i Karadžić i Mladić, kao i mnogi drugi zločinci, dolaze i doći će na red pred sudovima.

Istina o njihovim zločinima odavno je planetarno poznata, a ruka međunarodne pravde, budite uvjereni, stavit će konačni pečat na njihova nedjela.

Zlokobno podsjećanje na Karadžića

Žao mi je što ovo moram reći, ali upravo izjave poput ove zlokobno podsjećaju na riječi optuženog zločinca Radovana Karadžića da će „BiH biti pakao, a muslimanski narod nestati“, izgovorene u Parlamentu Republike BiH, u predvečerje agresije na moju zemlju, u oktobru 1991. godine.

Nažalost, gospodine Nikoliću, nije ovo prvi put da javno istupate neodgovorno i šaljete neprihvatljive poruke.

Drsko vrijeđate žrtve

Vaše više puta ponovljeno negiranje genocida u Srebrenici nehuman je čin, anticivilizacijski u svojoj suštini. Umjesto riječi izvinjenja žrtvama, Vi ih uporno drsko vrijeđate.

Izjava data talijanskom dnevniku Corriere dela Serra, koja glasi: „… niti jedan Srbin ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, i ja se po tome ne razlikujem“, posljednja je u nizu Vaših provokacija.

Jasno je da Vi svojim nekorektnim istupima ne možete dovesti u pitanje istinu o genocidu u Srebrenici koju su utvrdili Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ali nanosite nenadoknadivu štetu odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, te započetom procesu normalizacije u cijeloj regiji.

Takvo javno djelovanje nije put saradnje, nego upravo suprotno – mogući izvor novih nesporazuma i tenzija.

Niste spremni na suočenje s prošlošću

Gospodine Nikoliću, bio sam voljan povjerovati da su proevropska retorika i načelno zalaganje za korektne odnose u regiji, vjerodostojan izraz Vašeg novog političkog pristupa nakon stupanja na poziciju predsjednika Srbije.

Međutim, Vi ste se potrudili i uspjeli demantovati sami sebe.

Zaista mi je žao što grubim i neistinitim izjavama o Srebrenici, ranije o Vukovaru kao „srpskom gradu“, sada o nestanku Bosne i Hercegovine, pokazujete da niste spremni suočiti se s istinom o događajima iz bliske prošlosti.

Otkazujem susret u Turskoj

Na kraju, zbog svega navedenog, obavještavam Vas da sam prinuđen otkazati planirani trilateralni susret u Turskoj, na kojem sam se trebao sastati s Vama početkom novembra.

O tome ću, naravno, obavijestiti i uvaženog predsjednika Republike Turske Abdullaha Güla, stoji u otvorenom pismu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -