Srijeda, 29 svibnja, 2024

Beskućnica kao turistički vodič otkriva tamnu stranu Londona

Must Read

Mnogi stanovnici Londona zarađuju za život pokazujući turistima znamenitosti svog grada, ali je Viv specifičan turistički vodič. Ova 56-godišnjakinja živi kao beskućnica, a posjetiocima rado pokazuje mjesta na kojima je nekad živjela.

“Ovdje sam provela dva mjeseca”, govori turistima okupljenim u blizini mosta s kojeg se pruža divan pogled na zgradu parlamenta i Katedralu St. Paula. “Imala sam kućicu od drvenih paleta, novina i kartona”.

Mršavog lica i bez nekoliko zuba, u bež jakni koju je pronašla na ulici, ova žena rodom iz Norveške gostima pokazuje britanski glavni grad viđen očima beskućnika i govori o svojim iskustvima.

Viv ne želi otkriti svoje prezime, a ture počinje u botaničkom vrtu Victoria Embankment Gardens u blizini rijeke Temze. Impozantna statua Edwarda Forstera iz 19. stoljeća gleda na uređeni vrt koji je četiri ljeta bio dom ove žene.

“Ono je bila moja klupa”, govori Viv i pokazuje na mjesto gdje se okupila jedna porodica i jedu sednviče. “U parku ste veoma sigurni jer se on tokom noći zatvara. Niko vas ne može napasti”.

 (Foto: AFP)

(Foto: AFP)

Ispričala je i o slučaju kada su jednu ženu djeca pokušala zapaliti dok je spavala.

Jedan od turista usudio se da upita Viv kako je postala beskućnica.

“Moj brak nije uspio. Ostavila sam djecu i odselila se”, kaže ona, kao da je to nešto sasvim jednostavno i jasno.

Viv je bez doma od 1997. godine. Kad više nije mogla spavati kod rodbine i prijatelja, noći je počela provoditi u parkovima i pod mostovima. Kao turistički vodič u okviru projekta Unseen Tours (ture koje nikada niste vidjeli), koji je pokrenula mreža volontera Sock Mob, sedmično zaradi 30-ak eura, plus novac za prijevoz i telefonski račun.

“Malo je, ali vrijedi, ako ništa onda bar da bih se nečim bavila i skrenula pažnju sa svakodnevnice”, poručuje ona.

Ljudi poput Viv pokazatelj su da i beskućnici imaju priču i anegdote koje vrijedi poslušati.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -