Published On: Sri, lis 24th, 2012

Thachi: Demonstracije su udar na slobodu Kosova

Povodom demonstracija Pokreta Samoopredjeljenje (Vetvendosye) u Prištini tijekom kojih je više desetaka osoba povrijeđeno, premijer Kosova Hashim Thachi danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je izrazio tugu zbog nereda u glavnom gradu Kosova.

Premijer Thaci kazao je da prosvjedi predstavljaju prenošenje izgubljene bitke u Parlamentu Kosova na ulice zemlje i da “kosovska policija ima zakonske ovlasti da zaštiti i očuva red i mir”.

On je dodao da ovakva ponašanja predstavljaju udar na demokraciju, te da ugrožavaju slobodu u zemlji, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Uporedo s tim, kosovska vlada je negirala mogućnost da je predmet dijaloga između Tachija i srbijanskog premijera Ivice Dačića bude eventualna autonomija sjevera Kosova.

Oglasio se i ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj. On je kazao da Kosovo odbija sve prijedloge u vezi sa svojevrsnom autonomijom sjevernog dijela Kosova, a koji dolaze iz određenih međunarodnih krugova.

Kosovo će u narednim danima posjetiti neki od najutjecajnijih diplomata današnjice. Tako će šef britanske diplomacije William Hague u četvrtak, 25. listopada, posjetiti Kosovo, dok će šefica američke diplomacije Hillary Clinton boraviti u toj zemlji 30. i 31. listopada.

Postoji mogućnost da će, zajedno s Clintonovom, Kosovo posjetiti i šefica europske diplomacije Catherine Ashton. Sve posjete visokih svjetskih dužnosnika imaju za cilj normalizaciju dijaloga između Prištine i Beograda.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare